Wouter Hoeffnagel - 11 januari 2023

Gartner: Dit zijn de top tien prioriteiten voor CFO's voor komend jaar

Het evalueren van de strategie, het bereik en het ontwerp van de financiële functie is dit jaar de topprioriteiten voor negen op de tien CFO's. Het plannen en opvolgen van financiële transformatieactiviteiten volgt.

Dit blijkt uit onderzoek onder 157 CFO's door marktonderzoeker Gartner. "CFO's zijn in 2023 dun verspreid over veel activiteiten. Het onderzoek onthult een breed scala aan acties die CFO's van plan zijn te leiden of waarbij ze aanzienlijk betrokken zijn", licht Marko Horvat, vice-president research in de Gartner Finance-practice. "Meer dan tweederde van de CFO's is van plan aanzienlijk betrokken te zijn bij zelfs de prioriteiten op de negende en tiende plaats."
 
De top vijf prioriteiten zijn genoemd door ten minste vier op de vijf CFO's. Met uitzondering van communicatie en interactie met de raad van bestuur houden ze allen verband met het herdefiniëren en hermodelleren van de manieren waarop de financiële functie het bedrijf ondersteunt voor de toekomst
 
gartner-cfos-prioriteiten-2023-klein.png

N= 157 CFOs; Bron: Gartner (January 2023) (klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Gartner-experts trekken drie belangrijke lessen uit deze enquêteresultaten:

CFO's hebben persoonlijk belang bij financiële herstructurering op hoog niveau in 2023

De CFO-rol is strategisch. Hoewel CFO's over het algemeen niet van plan zijn nauw betrokken te raken bij de tactische details van de digitale transformatie van hun functies, erkennen ze wel het strategische belang ervan.

"Het grootste deel van de CFO's is van mening dat het leiden van digitale transformatie dit jaar het moeilijkste gebied is om succes te behalen", aldus Horvat. "Uit het onderzoek blijkt dat CFO's het meestal niet prettig vinden om het toezicht op dergelijke zaken te delegeren, en dat ze de touwtjes stevig in handen willen houden."
 
Door technologie ondersteunde veranderingen, zowel in de financiële functie als in het bredere bedrijf, brengen de meeste CFO's er ook toe om de rol van financiën in het bedrijf te herevalueren en -formuleren.

Financiële transformatie en het herontwerpen van de financiële functie is een topprioriteit

De integratie van nieuwe technologie en gegevens in financiële processen kent het potentieel om de functie te verheffen tot een real-time leverancier van strategische inzichten en gegevens voor een bedrijf. "Veel CFO's zien de integratie van digitale technologie als een belangrijke manier om de winstgevendheid in volatiele tijden te verbeteren", zegt Horvat. "Ze zijn vaak betrokken op deze gebieden. Niet alleen omdat ze denken dat ze moeilijk te bereiken zijn en nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden, maar ook omdat hun succes of mislukking van cruciaal belang ius voor hoe een bedrijf de komende jaren presteert."

Vier van de top vijf prioriteiten en zes van de top tien hebben betrekking op het bewerkstelligen van significante strategische veranderingen binnen de financiële functie. Gartner noemt het dan ook duidelijk dat de meeste CFO's erg gefocust zijn op dit gebied.

Communicatie met het bestuur is komend jaar cruciaal

"Er is veel onzekerheid in de macro-economische omgeving en veel CFO's verwachten een recessie in 2023", aldus Horvat. “Veel CFO's hebben ook te maken met gelijktijdige uitdagingen waarmee ze nog niet eerder te maken hebben gehad, zoals verhoogde geopolitieke en regelgevende spanningen, schokken in de toeleveringsketen, hogere inflatie en arbeidsproblemen. Gezien alles wat er gaande is, is het eenvoudig te begrijpen waarom effectieve communicatie met het bestuur een topprioriteit is voor CFO's in 2023.”
 
Meer informatie is voor Gartner-klanten beschikbaar in 'CFO Priorities for 2023'. Wie geen klant is bij Gartner kan meer informatie verkrijgen via de 'Virtual Briefing: Top Priorities for Finance Leaders in 2023: Lead Through a Recessionary Period'. Daarnaast kunnen CFO's en financiële leiders deelnemen aan Gartner-onderzoeken en aanvullende toegang krijgen door lid te worden van de Gartner Research Circle.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!