Wouter Hoeffnagel - 18 januari 2023

Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven stijgen dit jaar met ruim twee procent

Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven stijgen dit jaar met ruim twee procent image

De wereldwijde IT-uitgaven stijgen dit jaar naar verwachting tot in totaal 4,5 biljoen dollar. Dit komt neer op een groei van 2,4% ten opzichte van 2022. De verwachte groei is lager dan de prognose die Gartner in het vorige kwartaal deed, die uitkwam op 5,1% groei. Hoewel de inflatie de koopkracht van de consument blijft aantasten en de uitgaven voor apparaten blijven dalen, verwacht de marktonderzoeker dat de totale IT-uitgaven van ondernemingen sterk blijven.

"Consumenten en bedrijven worden geconfronteerd met zeer verschillende economische realiteiten", zegt John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Terwijl inflatie de consumentenmarkten verwoest en bijdraagt aan ontslagen bij B2C-bedrijven, blijven bedrijven ondanks de wereldwijde economische vertraging hun uitgaven aan digitale bedrijfsinitiatieven verhogen.

Context van zakelijke beslissingen is veranderd

“Een turbulente economie heeft de context van zakelijke beslissingen veranderd en kan ertoe leiden dat CIO's aarzelen, beslissingen uitstellen of prioriteiten bijstellen. We hebben dit in de praktijk met de herschikking die plaatsvindt bij sommige B2B-bedrijven, vooral degenen die eerder te veel investeerden in groei. IT-budgetten drijven deze verschuivingen echter niet, en IT-uitgaven blijven recessiebestendig.”

De segmenten software en IT-services groeien naar verwachting in 2023 met respectievelijk 9,3% en 5,5%. Het apparatensegment daalt dit jaar naar verwachting met 5,1%, aangezien zowel consumenten als bedrijven de vernieuwingscycli van apparaten verlengen (zie tabel 1).

gartner-it-spending-2023.png

"Tijdens het hoogtepunt van de pandemie kregen werknemers en consumenten technologievernieuwingen van tablets, laptops en mobiele telefoons vanwege werken op afstand en onderwijs", aldus Lovelock. "Zonder een dwingende reden voor een upgrade worden apparaatactiva langer gebruikt en lijdt de markt."

Krapte op arbeidsmarkt drijft uitgaven aan IT-services

Het aantal vacatures neemt elk kwartaal toe en het percentage openstaande vacatures per werkloze staat in veel landen op een historisch dieptepunt. De sterke concurrentie om talent daagt CIO's uit om bekwaam IT-personeel aan te nemen, waardoor de groei wordt beperkt voor bedrijven die moeite hebben om op te schalen zonder het vereiste talent. Terwijl de software-uitgaven blijven stijgen, groeit de markt voor IT-diensten nu bedrijven externe IT-medewerkers willen inhuren voor implementatie en ondersteuning. Zo wordt verwacht dat de uitgaven aan consulting in 2023 $ 264,9 miljard bedragen, een stijging van 6,7% ten opzichte van 2022.

"CIO's verliezen de strijd om talent", zegt Lovelock. “De uitgaven voor IT-services groeien sneller dan interne services in elke branche. Geschoolde IT-medewerkers migreren weg van de enterprise-CIO naar technologie- en serviceproviders (TSP's) die gelijke tred kunnen houden met de hogere looneisen, ontwikkelingsmogelijkheden en carrièremogelijkheden."

Methodologie

De methodologie van Gartner voor prognoses rondom IT-uitgaven is sterk afhankelijk van een grondige analyse van de verkopen door meer dan duizend leveranciers van het hele scala aan IT-producten en -diensten. Gartner gebruikt primaire onderzoekstechnieken, aangevuld met secundaire onderzoeksbronnen, om een uitgebreide database met marktomvanggegevens op te bouwen waarop zijn prognoses kunnen worden gebaseerd.

De driemaandelijkse IT-uitgavenprognose van Gartner geeft zicht op IT-uitgaven in de hardware-, software-, IT-diensten- en telecommunicatiesegmenten. Deze rapporten helpen klanten van Gartner om kansen en uitdagingen in de markt te begrijpen. Het meest recente onderzoek naar prognoses voor IT-uitgaven is beschikbaar voor Gartner-klanten in "Gartner Market Databook, 4Q22 Update".

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!