Floris Hulshoff Pol - 19 januari 2023

Dit staat in 2023 op de agenda van de CIO

Dit staat in 2023 op de agenda van de CIO image

Van beveiliging tot quantum, AI en edge tot cloud: onze digitale wereld ontwikkelt zich gestaag en breidt zich sneller dan ooit uit. Met zoveel ‘ruis’ kan het voor een CIO moeilijk zijn om zich te concentreren, laat staan om te weten waar hij/zij moet beginnen tussen alle bits, bytes, snelheden en feeds. Daarom beschrijft John Roese, Global CTO van Dell Technologies, vier opkomende technologieën van dit jaar waar CIO's vandaag nog actie op kunnen ondernemen.

Ik gebruik geen cloud zonder inzicht in de langetermijnkosten. Ik hoor de laatste tijd van CIO's dat hun gretigheid om te profiteren van cloud computing ertoe leidt dat ze boven hun budget uitkomen. Dit komt doordat ze niet strategisch hebben nagedacht over hoe ze de IT-oplossingen over verschillende cloud-diensten moeten verdelen – laat staan hoe ze deze met elkaar kunnen laten samenwerken. Mijn aanbeveling is om zowel de technische haalbaarheid van het uitvoeren van een workload of het plaatsen van gegevens in een specifieke cloud te kenmerken. De kosten op korte en lange termijn van het cloud-gebruik volledig in kaart brengen is ook belangrijk. Als u vooraf weet wat de kosten zijn, kunt u workloads beter plaatsen. U zult ook weten hoe u nieuwe cloud-opties kunt evalueren om na verloop van tijd kosten te besparen.

Ik zal vroegtijdig vaardigheden ontwikkelen zodat ik voordeel kan halen uit quantum. Quantum computing wordt realiteit en als u niet iemand in uw bedrijf heeft die begrijpt hoe deze technologie werkt en hoe deze uw bedrijf beïnvloedt, zult u deze technologiegolf mislopen. Identificeer het team, de tools en de taken die u aan quantum gaat wijden en begin met experimenteren. Vorige maand nog hebben we de on-premises Dell Quantum Computing Solution aangekondigd, waarmee organisaties uit alle sectoren kunnen beginnen met profiteren van versnelde toepassingen via quantum-technologie. Investeren in quantum-simulatie en uw data science- en AI-teams helpen de nieuwe talen en mogelijkheden van quantum te leren, is cruciaal in 2023.

Ik zal bepalen waar mijn risico's voor quantum-veilige cryptografie liggen. Quantum computing is zo ontwrichtend omdat het veel elementen van moderne IT verandert. Met de opkomst van quantum computing komt de noodzaak om post-quantum-cryptografie – de ontwikkeling van cryptografische systemen voor klassieke computers die aanvallen van quantum computers kunnen voorkomen – beter te begrijpen. Cybercriminelen wereldwijd proberen versleuteld verkeer vast te leggen en te archiveren in de veronderstelling dat zij – als zij over een voldoende krachtige quantum computer beschikken – die gegevens kunnen ontsleutelen en inzien. Wilt u dat risico beperken? Ik stel voor te beginnen met begrijpen waar uw grootste risico zit. U kunt dit doen door eerst uw crypto assets te catalogiseren. Vervolgens identificeert u welke versleutelde gegevens binnen dit inventaris het meest zijn blootgesteld aan openbare netwerken en mogelijke onderschepping. In 2022 heeft NIST de eerste post-quantum-algoritmen geselecteerd en in 2023 zullen deze hulpmiddelen opkomen. Weten waar u ze het eerst moet gebruiken is een kritieke stap die u vandaag moet zetten. Na verloop van tijd zullen ze overal nodig zijn, maar in 2023 is het van belang dat we beginnen met het beschermen van onze openbare gegevens.

Ik zal beslissen wat mijn multi-cloud edge-architectuur moet zijn – cloud extension of cloud-first. In 2023 zal meer van uw data en verwerking nodig zijn in de echte wereld. Van het verwerken van real-time data in fabrieken of het aandrijven van robotbesturingssystemen: edge breidt zich snel uit in de multi-cloud-wereld. Dit jaar zult u moeten kiezen welke edge-architectuur u op lange termijn wilt. Optie één is om de edge te zien als een uitbreiding van uw clouds. Dat model is vandaag de dag vrij algemeen. Voor elke cloud bestaat een corresponderende edge (zoals GPCP-Anthos, Azure-ARC en AWS-EKS). Dit werkt goed als u slechts de beschikking hebt over één of enkele clouds. Optie twee is om uw edge te zien als een door al uw clouds gedeeld platform. Deze edge-first architectuur is nieuw, maar met inspanningen zoals Project Frontier zien we een fundament voor een stabiel, gedeeld edge-platform. Dit kan dan weer worden gebruikt door elke software-defined edge (ARC, Anthos, EKS, IoT-apps, data management tools, enzovoort). Ook al zijn multi-cloud edge-platforms net in opkomst: het is essentieel om nu een beslissing te nemen over hoe u wilt dat uw edge er in de toekomst uitziet. Wilt u een wildgroei aan edges voor elke clouddienst die u gebruikt, of wilt u dat die cloud-diensten worden geleverd als software op een gemeenschappelijk platform?

Hopelijk zullen deze vier goede voornemens ons allen beter voorbereiden op de multi-cloud-toekomst. Innovatie is nog nooit zo alomtegenwoordig en zo snel geweest als we verwachten voor 2023. Dit verhoogt de urgentie om 

Jeff Clarke, vice chairman and co-chief operating officer van Dell Technologies, ziet voor dit jaar nog twee extra aandachtsgebieden.

AI zal meer gebruikt worden in de echte wereld

We hebben het al jaren over de belofte van AI. Voor 2023 verwacht ik een versnelling van het gebruik van AI en machine learning in de echte wereld. We hebben de tools en softwaresystemen, we hebben aanzienlijke datasets. We hebben ook geïnvesteerd in training in bijna elke sector zodat onze teams datgene waar ze mee geëxperimenteerd hebben kunnen toepassen in real world AI-projecten. Bij Dell hebben we op dit moment ongeveer 1.000 projecten, producten of activiteiten die zich richten op het gebruik van AI om ons bedrijf vooruit te helpen. Onze klanten bewandelen een vergelijkbaar pad en in 2023 zullen we dan ook meer echte impact van AI/ML gaan zien.

Dit betekent dat we ook meer infrastructuur nodig hebben die deze veeleisende workloads aankan. Geavanceerde servers en storage drijven momenteel AI aan, maar in 2023 zullen er nieuwe chips op de markt komen – wat weer zal leiden tot een toename van prestaties en efficiëntie.

Organisaties die AI gaan gebruiken zullen een concurrentievoordeel hebben omdat AI beter wordt in waarnemen, leren en redeneren. Ook geeft het developers en datawetenschappers meer vrijheid om applicaties en resultaten op te leveren. Organisaties kunnen de productiviteit en efficiëntie verbeteren, de stroomvereisten verlagen en multicloud- en edge-strategieën versnellen. De sector wordt steeds meer volwassen en AI zal ook meer ingezet worden naarmate open-source AI gangbaar wordt en beschikbaar komt voor grotere communities.

Momentum voor Zero Trust-architecturen neemt toe

Door de digitale transformatie van de wereldwijde economie neemt het aantal mogelijke aanvalsoppervlakken toe. En door het ontbreken van een echte perimeter lopen organisaties meer risico wat betreft hun data en supply chain. Ransomware-aanvallen vormen de grootste bedreiging voor de meeste organisaties: elke 11 seconden vindt er zo’n aanval plaats en de gemiddelde kosten voor een succesvolle aanval zijn wel 13 miljoen dollar.

Nu veel van onze klanten hun security-strategieën transformeren, overwegen velen Zero Trust-architecturen om hun omgevingen beter te beveiligen. Dit zijn de drie belangrijkste principes van Zero Trust: universele, continue authenticatie van alles; robuust gedrag op basis van beleid; en geïntegreerd threat management.

Deze drie punten zijn vaak geen probleem. De echte uitdaging is de huidige staat van de sector – en door technologie is het design en de integratie van Zero Trust erg complex voor de meeste klanten. Het is onze taak om die last te verminderen en het proces te vereenvoudigen. Hieronder valt onder andere het beoordelen van de huidige status van een organisatie en het leveren van bruikbare inzichten om hun cybersecurityprogramma’s te verbeteren en af te stemmen op Zero Trust. Door de voortdurende ontwikkeling van roadmaps, best practices en standaardisatie kunnen we de adoptie versnellen en vereenvoudigen. Uiteindelijk zal Zero Trust de basis worden voor een nieuw niveau van data security en vertrouwen, in een sterk gedistribueerde multicloud-wereld waarin alles met elkaar verbonden is.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!