Wouter Hoeffnagel - 24 januari 2023

Bloomberg: Nederland sluit zich aan bij exportbeperking VS tegen China

Bloomberg: Nederland sluit zich aan bij exportbeperking VS tegen China image

Zowel Nederland als Japan sluiten zich op korte termijn aan bij exportbeperkingen gericht tegen China omtrent chipproductiemachines. Een akkoord op dit vlak wordt voor het einde van januari verwacht.

Dit melden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Verenigde Staten (VS) kondigde in oktober maatregelen aan tegen de export van machines voor chipproductie naar China. Amerikaanse bedrijven mogen de machines hierdoor niet meer exporteren naar het Aziatische land.

Nederland en Japan zijn terughoudend

De Amerikaanse overheid willen dat Nederland en Japan zich hierbij aansluiten. Minister-president Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra gingen hierover onlangs in gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden. Rutte benadrukte na afloop dat Nederland niet zo maar 'bij het kruisje tekent'. Ook de Japanse overheid is terughoudend.

Bronnen van Bloomberg melden nu echter dat Nederland, Japan en de VS toch een akkoord bereiken over het onderwerp. Naar verwachting presenteren de landen voor het einde van januari een overeenkomst. Rutte zei op het World Economic Forum in Davos nog 'redelijk zeker' te zijn dat de deal doorgang vindt. Akira Amari, lid van het Huis van Afgevaardigden van Japan, noemde de exportbeperkingen noodzakelijk, maar wil deze goed afstemmen om de stabiliteit van de wereldwijde economie te beschermen.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!