Wouter Hoeffnagel - 26 januari 2023

High Accuracy Service van Galileo-netwerk beschikbaar

Het European Space Agency (ESA) kondigt de beschikbaar van Galileo's High Accuracy Service (HAS) aan. Deze dienst is gratis beschikbaar voor iedereen die over een geschikte ontvanger beschikt. HAS biedt een horizontale nauwkeurigheid tot 20cm en een verticale nauwkeurigheid van 40cm.

HAS is mogelijk door een 'additioneel niveau van real-time verwerkingscorrecties', meldt ESA. De technologie is de afgelopen maanden getest door ESA in het ESTEC technisch centrum in Nederland. De technologie is deze week officieel beschikbaar gemaakt voor gebruikers op de European Space Conference in het Belgische Brussel.

‘Galileo staat niet stil’

"Galileo staat niet stil", zegt Javier Benedicto, ESA Director of Navigation. "Deze nieuwe High Accuracy Service biedt een nieuwe dimensie van nauwkeurigheid voor wie dat nodig heeft, terwijl het Open Service Navigation Message Authentication - al beschikbaar - gebruikers in staat stelt Galileo-signalen te authentificeren terwijl zij deze gebruiken, wat het risico op spoofing minimaliseert. En een vernieuwde integriteitsmelding van het signaal dat vorig jaar is uitgebracht reduceert 'time to first fix' terwijl het de algehele robuustheid van Galileo vergroot." De time to first fix is de tijd die het kost om verbinding te leggen met satellieten en de initiële positie te berekenen.

De nieuwe HAS-correctieboodschap is verwerkt in de zogeheten E6-band van het Galileo-signaal. Deze is alleen beschikbaar via high-end ontvangers en wordt bijvoorbeeld niet gebruikt door smartphones of andere producten die op brede schaal beschikbaar is. De real-time correcties zijn echter ook beschikbaar via internet, wat omarming door een bredere groep apparaten mogelijk maakt.

Diverse toepassingen

De dienst is gericht op onder meer precisielandbouw, het opsporen van grondstoffen, land- en hydrografische onderzoeken, robotica en autonoom rijdende voertuigen, treinen, schepen en drones. Denk echter ook aan toepassingen als augmented reality gaming en marketing.

"Met deze nieuwe High Accuracy Service wordt Galileo de eerste constellatie die wereldwijd en rechtstreeks via zowel het signaal in de ruimte als internet een zeer nauwkeurige service kan bieden", zegt Rodrigo da Costa, uitvoerend directeur van EUSPA. "Deze nieuwe functie voor Galileo bevordert innovatie in veel downstream-sectoren."

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!