Wouter Hoeffnagel - 01 februari 2023

Microsoft, GitHub en OpenAI willen Copilot-rechtszaak laten schrappen

Microsoft, GitHub en OpenAI willen Copilot-rechtszaak laten schrappen image

Microsoft, GitHub en OpenAI willen dat de rechter een streep zet door een class action-rechtszaak die is aangespannen door twee ontwikkelaars. De ontwikkelaars stellen dat het Copilot-systeem van GitHub, dat gebruik maakt van AI-technologie van OpenAI, de licentievoorwaarden schendt.

Copilot is een AI-tool die natuurlijke taal omzet in codesuggesties voor divers programmeertalen. In een aanklacht stellen twee anonieme ontwikkelaars dat GitHub, onderdeel van Microsoft, hun code heeft gebruikt voor het trainen van Copilot zonder hierbij aan de opensource-licentievoorwaarden te voldoen. Ook zou Copilot op onrechtmatige wijze hun code reproduceren.

Licentievoorwaarden geschonden

In de aanklacht stellen de ontwikkelaars dat GitHub met Copilot een groot deel van de opensource-code vervangt met code achter een paywall die onder beheer staat van GitHub. Hiermee zou het bedrijf de opensource-licentie die de ontwikkelaars hebben gekozen schenden en hun code monetariseren. De ontwikkelaars stellen dat GitHub juist heeft beloofd dat nooit te zullen doen.

Microsoft en OpenAI stellen dat de ontwikkelaars in de aanklacht onvoldoende beargumenteren welke schade zij hebben geleden door de acties van GitHub, schrijft Reuters. Ook stellen de partijen dat de rechtszaak geen specifiek materiaal identificeert dat zou zijn gebruikt of contracten die zouden zijn geschonden. De partijen vragen de rechtbank daarom een streep door de rechtszaak te zetten.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!