Wouter Hoeffnagel - 06 februari 2023

Documentaire onderzoekt hoe AI achter de schermen onze portemonnee beïnvloedt

Documentaire onderzoekt hoe AI achter de schermen onze portemonnee beïnvloedt image

Dataiku publiceert de vierde aflevering van de AI & Us-serie, waarin het bedrijf verkent hoe industrieën veranderen door steeds toegankelijkere AI. De documentairereeks onderzoekt hoe kunstmatige intelligentie (AI) ons dagelijks leven verandert: van hoe we ons kleden, tot de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Aflevering 4, 'Money and the Machine', gaat in op hoe technologie de toekomst van het bankieren (en mogelijk onze persoonlijke financiën) vormgeeft.

Een van de bekendste voorbeelden van AI binnen het bankwezen is de chatbot. Dit komt deels doordat ze zo zichtbaar zijn voor de klant. Wie heeft er tegenwoordig nog nooit een interactie gehad met chatbots voor zaken zoals klantenservice? Die zichtbaarheid wordt in 2023 alleen maar groter door de hernieuwde belangstelling voor conversationele AI dankzij ChatGPT. Maar als je onder de motorkap kijkt, is er zoveel meer aan AI in het bankwezen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Rol van AI binnen de banksector

De nieuwste aflevering van de AI & Us-serie gaat, aan de hand van experts van de Standard Chartered Bank en Dataiku, dieper in op de rol van AI binnen de banksector. In de nieuwe aflevering wordt onder andere gesproken over wat er de komende jaren mogelijk is - en zou kunnen zijn - met AI in de banksector. Bijvoorbeeld: Kan AI de volgende kredietcrisis voorspellen of zelfs voorkomen?

Volgens Shaun McGirr, EMEA RVP of AI Strategy bij Dataiku, laat de nieuwe serie zien hoe AI een alledaags hulpmiddel aan het worden is binnen bedrijven, en niet alleen in het data science lab. McGirr: "In AI & Us kijken we verder dan de voor de hand liggende use cases om te laten zien hoe de steeds lager wordende instapdrempel voor AI hele bedrijfstakken transformeert. Het was een voorrecht om te leren van mensen met compleet uiteenlopende perspectieven, of het nu doorgewinterde AI-experts zijn, relatieve nieuwelingen die een buitenproportionele impact hebben, of mensen met een breder perspectief op hoe veranderingen in de samenleving de invoering van AI stimuleren. Door de reeks heen hebben we ernaar gestreefd om de hype te doorprikken, buzzwords te neutraliseren en iedereen die aan AI werkt te herinneren aan hun verplichting om verantwoordelijk te handelen met het oog op de toekomst."

Aflevering 4 'Money and the Machine' is hier beschikbaar. De volgende aflevering in de reeks staat in het teken van salarisverschillen tussen mannen en vrouwen, en heet 'The Gender Pay Gap'.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!