Floris Hulshoff Pol - 06 februari 2023

Instagram-oprichters presenteren nieuws-app

Instagram-oprichters presenteren nieuws-app image

De oprichters van Instagram werken aan een nieuwe app. De app Artifact moet je een door AI geaggregeerde nieuwsfeed van artikels voorschotelen, naar het voorbeeld van onder meer TikTok.

Kevin Systrom en Mike Krieger, de heren die jaren geleden Instagram bedachten en dat aan Facebook/Meta verkochten, zijn terug met een nieuw project. De ontwikkelaars lanceren een nieuwsapp genaamd Artifact, wat staat voor 'artikels, feiten (facts in het engels) en artificiële intelligentie', melden zij aan techsite Platformer. Het gaat om een nieuwsaggregator die je een door AI gebouwde feed voorschotelt, naar het voorbeeld van het algoritme van TikTok. Hoe meer artikels je leest, hoe meer persoonlijk je nieuwsfeed zou moeten worden.

De app zit momenteel nog in een betafase, maar Artifact springt wel midden in een sector die al voor veel controverse heeft gezorgd. Denk dan bijvoorbeeld aan discussies rond 'bias' in de nieuwsberichten die op Twitter en andere platformen naar voren worden geschoven. Systrom en Krieger zeggen alvast dat hun feed artikels van zowel linkse als rechtse publicaties gaat tonen, maar dat posts die 'leugens promoten' worden tegengehouden.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!