Hans Steeman - 08 februari 2023

HYCU verrast SaaS-wereld met bijzondere toolkit

HYCU verrast SaaS-wereld met bijzondere toolkit image

SaaS, software as a Service, wordt steeds populairder. Bedrijven, groot en klein, nemen steeds meer software af als een beheerde dienst. Dat is ook logisch want services vergen geen investeringen (CAPEX), groeien met de vraag mee (dynamische capaciteit) en vereisen minder operationele kosten. De serviceprovider lost dat allemaal op. Ook financieel is het efficiënt, want alles wordt tegen een vooraf bekend tarief ingekocht.

Alleen al in de Verenigde Staten bestaan zo’n 17.000 SaaS-diensten en maakt al zo’n 70% van de bedrijven er gebruik van. Een gemiddelde enterprise blijkt tot zo’n 217 SaaS-services te gebruiken. Het managen van deze complete farm aan diensten is een flinke uitdaging. Tel daarbij op dat op het darkweb voor 100 dollar een complete toolkit te koop wordt aangeboden om een ransomware aanval op te zetten, dan zijn de risico’s van deze aanpak ook serieus. Meer dan 50% van de bedrijven is al eens belaagd met een ransomware aanval, waarvan de meerderheid succesvol was. Het beschermen tegen deze aanvallen is dus een serieus topic.

Backup en DR zijn bij SaaS vaak onbekend

Het is vreemd maar backup en disaster recovery is bij SaaS-services een weinig populair topic. Als door ransomware data worden vernietigd is er vaak geen weg terug meer mogelijk. De meeste diensten zijn onbeschermd en de aanbieders hebben ook geen oplossing achter de hand. HYCU, voor onze lezers geen onbekende, heeft een dienst ontwikkeld die SaaS-providers gaat helpen bij het aanpakken van deze ontbrekende schakel. HYCU R-Cloud is een service die het bouwen en implementeren van een degelijke disaster recovery en backup kinderlijk eenvoudig zou moeten maken. HYCU’s founder en CEO Simon Taylor (foto): “HYCU R-Cloud is een grensverleggende innovatie, een penicillinemoment, het is ‘s werelds eerste SaaS backup ontwikkelplatform. De omgeving is gebouwd op de fundamenten van HYCU Protégé, een dienst die we al lang er aanbieden.” Volgens Taylor kunnen ontwikkelaars binnen 3 dagen op basis van deze omgeving een complete backup en recovery realiseren voor hun SaaS-applicatie.

hycu_maretplace 2023 hans steeman wk.jpg

Op dit moment heeft HYCU zelf al een aantal implementaties ontwikkeld en hoopt dat de SaaS-vendoren het nu snel oppakken. Eind dit jaar moet het aantal van zeker 100 werkende services gerealiseerd zijn, aldus Simon Taylor. R-Cloud draait vanuit AWS en wordt via de app store aangeboden.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!