Witold Kepinski - 07 februari 2023

Groeisnelheid cloud uitgaven vertraagt

Groeisnelheid cloud uitgaven vertraagt image

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de uitgaven van ondernemingen aan cloudinfrastructuurdiensten in het vierde kwartaal wereldwijd meer dan 61 miljard dollar bedroegen. Hoewel dit ruim 10 miljard dollar hoger was dan in het vierde kwartaal van vorig jaar, weerspiegelde het wel een afname van de marktgroei. De groei van 21% in het vierde kwartaal van 2021 werd opnieuw aanzienlijk gehinderd door de historisch sterke Amerikaanse dollar en een ernstig beperkte Chinese markt.

Alleen kijkend naar de Amerikaanse markt, die deze twee problemen grotendeels omzeilt, bedroeg het groeipercentage in het vierde kwartaal 27%, vergeleken met een gemiddeld groeipercentage van 31% in de voorgaande vier kwartalen. Die groeivertraging was deels te verwachten door de steeds groter wordende markt, maar het lijdt geen twijfel dat het huidige economische klimaat ook een negatieve invloed heeft gehad. Bij de grootste cloudaanbieders zag Microsoft een sterke toename van zijn wereldwijde marktaandeel, dat nu 23% bedraagt, vergeleken met gemiddeld 21% in de voorgaande vier kwartalen. Ondertussen bleef marktleider Amazon binnen zijn al lang bestaande marktaandeelband van 32-34%, terwijl het Google-aandeel 11% bedroeg, in lijn met het vorige kwartaal, maar een procentpunt hoger dan een jaar geleden. In totaal waren de drie leiders goed voor 66% van de wereldwijde markt, vergeleken met 63% een jaar geleden.

Nu de meeste grote cloudproviders hun inkomstengegevens voor het vierde kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de kwartaalinkomsten uit cloudinfrastructuurservices (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloudservices) $ 61,6 miljard bedroegen, met een omzet van $ 227 miljard na twaalf maanden. Publieke IaaS- en PaaS-diensten zijn goed voor het grootste deel van de markt en die groeiden met 22% in het vierde kwartaal. De dominantie van de grote cloudaanbieders is nog meer uitgesproken in de public cloud, waar de top drie 73% van de markt in handen heeft. Geografisch gezien blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

Ondanks de uitdagende omgeving groeide de wereldwijde markt voor het volledige jaar 2022 met $ 47 miljard ten opzichte van het voorgaande jaar, wat bijna overeenkomt met de groei van $ 49 miljard die in 2021 werd behaald. Naarmate de economieën verbeteren en de valutamarkt zich stabiliseert, voorspelt Synergy dat de wereldwijde cloudmarkt zal blijven bestaan de komende jaren sterk groeien.

Q422_CIS_qk.jpg

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!