Tweede Kamer wil uiterlijk begin juli duidelijkheid over Omgevingswet

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet uiterlijk op 1 juli duidelijkheid geeft over de inwerkingtreding van de Omgevingswet, dat op 1 januari 2024 op de planning staat. Indien dit niet lukt, moet minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in gesprek met de VNG over de impact hiervan op gemeenten.
Voor het implementeren van de Omgevingswet hebben gemeenten, provincies en het bedrijfsleven voldoende tijd nodig. De invoering van de wet staat voor 1 januari 2024 op de planning. Om gemeenten, provincies en het bedrijfsleven voldoende tijd te geven moet hierover op uiterlijk 1 juli een besluit worden genomen.
Uitstel tot na positief advies AcICT
GroenLinks, SP, PvdA, PvdD, Volt en PVV pleiten voor uitstel van de invoering; de partijen willen de definitieve invoeringsdatum vaststellen nadat het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) een positief advies heeft afgegeven met betrekking tot het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het AcICT meldde onlangs echter het DSO op dit moment nog niet goed te kunnen beoordelen. Een motie die de partijen indienden om de invoeringsdatum in een later stadium vast te stellen is afgewezen.
De invoering van de Omgevingswet is al meerdere malen uitgesteld. De Eerste Kamer ging in 2016 al akkoord met de Omgevingswet. De wet is echter nog steeds niet ingevoerd, onder meer door uitvoeringsproblemen rondom ICT. Zo moet een digitaal loket beschikbaar worden voor het aanvragen van omgevingen. Problemen met dit systeem leidde in oktober nog tot uitstel.