Floris Hulshoff Pol - 20 februari 2023

TracXon brengt printen van elektronica van niche naar mainstream

TracXon brengt printen van elektronica van niche naar mainstream image

TracXon, een spin-off van TNO bij Holst Centre, gespecialiseerd in de productie van hybride geprinte elektronica opent op 16 februari in Eindhoven een locatie speciaal ingericht voor de massaproductie van hybride geprinte elektronica. TracXon b.v. print elektronische schakelingen die voornamelijk toegepast worden in automotive, gezondheidszorg en consumenten elektronica omdat de technologie makkelijk te verwerken en te integreren is in bestaande producten. Een belangrijk voordeel van het printen van elektronica is dat er veel minder grondstoffen en energie nodig zijn dan bij de traditionele methode. Bovendien blijft er minder afval over.

Flexibel en duurzaam

Ashok Sridhar, medeoprichter en CEO: “De elektronische schakelingen worden bij ons niet op printplaten geëtst maar met speciale inkt geprint op ultradunne folie. Het voordeel is dat nagenoeg alle gebruikte folies, inkten en pasta’s aan het einde van hun levensduur te recyclen zijn. Dit levert minder afval op. De elektronica worden geprint op licht, dun en flexibel materiaal dat in elke vorm is te produceren en verwerken. Corné Rentrop, CTO en medeoprichter van TracXon b.v.: Door het printen van alleen het benodigde materiaal is er dus geen verspilling van grondstoffen. De productie is ook nog eens energiezuinig en heeft een lage CO2-voetafdruk.”

Voorbeelden van wat met deze unieke technologie mogelijk is zijn: produceren van led-verlichting op grote oppervlakken met tienduizenden diode’s of extreem dunne en flexibele sensoren die in kleding is te verwerken en die lichaamshouding in uiteenlopende omstandigheden kan meten om klachten te voorkomen. In een ver gevorderd stadium is een temperatuursensor waarmee batterijen in elektrische auto’s of laptops zeer nauwkeurig zijn te monitoren.

Unieke machines

De nieuwe locatie aan de Hastelweg is ingericht met unieke machines en helemaal op TracXon b.v. toegespitst. Ashok: “Zo hebben we een printing line in de klasse 7 cleanroom, een roll-to-roll printer van 18 meter lang waar technologie van TNO bij Holst Centre in toegepast wordt. In de elektrisch assembly kamer worden elektrische componenten op de geprinte folie geplaatst (pick & place).

Toegevoegde waarde voor de Brainport regio

In de productiefaciliteiten van TracXon b.v. worden op massaproductieschaal technologie en processen toegepast van TNO bij Holst Centre. Ton van Mol, Managing Director van TNO bij Holst Centre: “Samenwerking op het gebied van technologische research is cruciaal voor deze Brainport regio. Alleen dan kunnen we onze concurrentiepositie behouden en zelfs vergroten. Een productiefaciliteit als deze heeft dan ook een grote toegevoegde waarde.”

TracXon b.v. doorloopt momenteel het TechTransfer programma van TNO dat als doel heeft innovaties en technologie sneller naar de markt te brengen zodat de maatschappij en het bedrijfsleven deze sneller kunnen gebruiken. Hans Boumans, Directeur Technology Transfer bij TNO: “Samenwerking alleen is natuurlijk niet voldoende, er moet ook geïnvesteerd worden in deze startups. TracXon is een spin-off van ons TechTransfer programma en een goed voorbeeld hoe TNO technologie via een startup naar de markt gebracht kan worden. Het startkapitaal is afkomstig van TNO, de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), Innovation Industries en het Brabant Startup Fonds. Daarmee helpen we TracXon in de eerste fase van bedrijfsontwikkeling, als opstap naar een succesvolle toekomst.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!