Wouter Hoeffnagel - 22 februari 2023

OpenAI geeft ChatGPT gebruikers meer mogelijkheden voor aanpassingen

OpenAI geeft ChatGPT gebruikers meer mogelijkheden voor aanpassingen image

OpenAI introduceert extra opties in ChatGPT waarmee gebruikers de chatbot kunnen aanpassen naar hun persoonlijke voorkeuren. Dit moet onder meer diversiteit bevorderen en zorgen over vooroordelen in AI wegnemen.

In een blogpost schrijft OpenAI: "Sinds onze lancering van ChatGPT hebben gebruikers output gedeeld die zij als politiek bevooroordeeld, aanstootgevend of anderszins verwerpelijk beschouwen. In veel gevallen denken we dat de geuite zorgen terecht waren en echte beperkingen van onze systemen aan het licht hebben gebracht die we willen aanpakken. We hebben ook enkele misvattingen gezien over hoe onze systemen en ons beleid samenwerken om de resultaten die u van ChatGPT krijgt vorm te geven."

'Trainen van AI lijkt meer op het trainen van een hond dan programmeren'

OpenAI legt uit dat ChatGPT een model en een omvangrijk neuraal netwerk is. Het gedrag van dit model wordt geleerd op basis van een brede reeks data, en niet expliciet geprogrammeerd. Het proces lijkt hiermee volgens OpenAI meer op het trainen van een hond dan op programmeren. In de eerste fase traint het model met het voorspellen van het volgende woord in een zin, waarna in de tweede fase het model wordt gefinetuned. OpenAI erkent dat dit proces niet perfect is en er soms tekortkomingen zijn.

Al langer zijn er zorgen over vooroordelen die AI-systemen hebben. OpenAI wijst erop dat reviewers bij het trainen van AI-systemen een belangrijke rol speelt. Met behulp van richtlijnen over onder meer politieke en controversiële onderwerpen wil OpenAI het reviewproces in goede banen leiden.

Om deze tekortkomingen te overwinnen krijgen gebruikers meer aanpassingsmogelijkheden. Zo kunnen wij de werking van de chatbot meer aanpassen op hun eigen behoeften. OpenAI wil hiermee zorgen wegnemen over vooroordelen en daarnaast diversiteit bevorderen. Meer informatie is hier beschikbaar.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!