Floris Hulshoff Pol - 28 februari 2023

Data-analist: Russen sluizen geld weg via cryptobeurzen

Data-analist: Russen sluizen geld weg via cryptobeurzen image

Russen en Russische banken waartegen Westerse sancties zijn opgelegd kunenn via de cryptobeurzen Huobi en KuCoin desondanks handelen in digitale valuta. Dit meldt Inca Digital, een data-analist die zich specialiseert in cryptovaluta, in een rapport. Directeur Adam Zarazinski stelt dat de beurzen hiermee mogelijk zowel Europese als Amerikaanse sancties schenden.

Dit melden onder meer Bloomberg en Politico, dat het rapport hebben ingezien. Op beide platforms zouden Russen met name veel transacties doen in de cryptovaluta Tether. Dit is een stablecoin, waarvan de waarde is gekoppeld aan echte valuta. Zarazinski stelt dat Tether veel door Russen wordt gebruikt om geld uit Rusland te sluizen.

Ook andere beurzen bieden mogelijkheden

Naast deze twee platforms zouden echter ook veel andere cryptobeurzen Russen mogelijkheden bieden voor het doen van transacties en wegsluizen van geld. Als voorbeeld noemt Inca Digital Binance, dat op transacties onder de 10.000 dollar niet de herkomst van het geld controleert.

Binance meldt in een reactie dat het al meer dan wettelijk verplicht doet om te voorkomen dat Russen zijn platform gebruiken voor het ontlopen van sancties. Zo stelt Binance de eerste cryptobeurs te zijn aan de antiwitwasregels van de Europese Unie voldoet.

Trend Micro BW week 20 rm 23-2023 Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023
NTT BN start 31-5 TM 14-5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!