Wouter Hoeffnagel - 06 maart 2023

Kloof tussen privacystrategieën bedrijven en -verwachtingen consumenten

Kloof tussen privacystrategieën bedrijven en -verwachtingen consumenten image

Een kloof is zichtbaar tussen privacy strategieën van organisaties en de verwachtingen van consumenten. Organisaties richten zich vooral op compliance en daarmee het vertrouwen onder consumenten proberen te vergroten. De consument geeft echter aan dat zij transparantie het meest waarderen.

Dit blijkt uit de 2023 Data Privacy Benchmark Study van Cisco. Het wereldwijde jaarlijkse onderzoek brengt de kijk van professionals op privacy strategieën in beeld. Dit jaar blijkt dat, ondanks een moeilijk economisch klimaat, organisaties toch blijven investeren in hun privacymaatregelen. Een opmerkelijke uitkomst is dat op het gebied van privacy, de prioriteiten en verwachtingen van organisaties verschillen met die van consumenten.

In het onderzoek geeft 92% van de respondenten geeft aan dat hun organisatie meer moet doen om consumenten gerust te stellen over hoe zij hun gegevens in AI gebruiken. 90% van de respondenten is van mening dat wereldwijde aanbieders hun data beter kunnen beschermen dan lokale aanbieders.

AI en privacy blijven wederom grootste zorg consument

Uit Cisco’s onderzoek blijkt dat er een aanzienlijke kloof bestaat tussen de privacy strategieën van organisaties en wat consumenten van een organisatie verwachten. Zo laat Cisco 2022 Consumer Privacy Survey zien dat 60 procent van de consumenten zich zorgen maakt over hoe organisaties AI toepassen en gebruiken; 65 procent van de ondervraagden geeft zelfs aan dat men het vertrouwen in organisaties is verloren vanwege hun AI-praktijken.

Consumenten geven ook aan dat zij meer op hun gemak zijn wanneer zij ervoor kunnen kiezen om geen gebruik te maken van op AI gebaseerde oplossingen. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt echter dat het bieden van dergelijke opt-out mogelijkheden het minst werd gekozen (22 procent) als één van de opties die organisaties inzetten om consumenten gerust te stellen.

'Compliance alleen is niet genoeg'

"Als het gaat om het verdienen en opbouwen van vertrouwen, is compliance alleen niet genoeg", aldus Harvey Jang, Cisco Vice President en Chief Privacy Officer. Transparantie heeft de hoogste prioriteit voor consumenten (39 procent) om bedrijven te vertrouwen, terwijl de ondervraagde organisaties vinden dat compliance de hoogste prioriteit heeft voor het opbouwen van consumentenvertrouwen (30 procent).
 
Hoewel 96 procent van de organisaties gelooft dat ze voldoen aan de verantwoorde en ethische normen die consumenten verwachten bij op AI gebaseerde oplossingen en diensten, is 92 procent van de respondenten van mening dat hun organisatie meer moet doen om consumenten gerust te stellen over het gebruik van hun data.

Investeren in privacy loont

Ondanks een moeilijk economisch klimaat blijven organisaties investeren in privacy: de uitgaven zijn gestegen van 1,2 miljoen dollar drie jaar geleden, naar 2,7 miljoen dollar dit jaar. Meer dan 70 procent van de ondervraagde organisaties geeft aan dat zij voordelen halen uit het blijven investeren in privacy. Deze voordelen omvatten onder andere het opbouwen van vertrouwen bij consumenten, het verminderen van verkoopvertragingen of het beperken van verliezen als gevolg van datalekken.
 
Nu privacy een kritieke bedrijfsprioriteit is, erkennen meer organisaties dat iedereen in de organisatie een essentiële rol speelt bij de bescherming van data. Dit jaar geeft 95 procent van de ondervraagde respondenten aan dat "al hun werknemers" moeten weten hoe ze bedrijfsgegevens goed moeten beschermen.
 
"De strategie van een organisatie ten aanzien van privacy heeft meer impact dan alleen op compliance", aldus Dev Stahlkopf, Cisco Executive Vice President en Chief Legal Officer. "Investeringen in privacy versterken de bedrijfswaarde op het gebied van verkoop, beveiliging, bedrijfsvoering en vooral vertrouwen."

Waar slaan we data op?

Privacywetgeving speelt een belangrijke rol, hiermee kunnen overheden namelijk organisaties verantwoordelijk houden voor de manier waarop zij persoonsgegevens beheren. In 157 landen (tegenover 145 vorig jaar) zijn er nu privacywetten actief. Hoewel de naleving van deze wetten aanzienlijke inspanningen en kosten met zich meebrengt, zegt 79 procent van alle respondenten dat de privacywetgeving een positief effect heeft gehad.
 
Hoewel 88 procent van de respondenten denkt dat hun gegevens veiliger zijn als ze alleen in hun eigen land of regio worden opgeslagen, blijkt uit het onderzoek dat dit niet opgaat als de kosten, de beveiliging en andere afwegingen in beschouwing worden genomen. Opmerkelijk genoeg geeft 90 procent van de ondervraagden aan dat ze geloven dat een wereldwijde provider, die op schaal werkt, de data beter kan beschermen dan lokale providers.

Meer informatie is hier beschikbaar.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!