Wouter Hoeffnagel - 10 maart 2023

Zweedse ISP overweegt datacenter aan te drijven met modulaire nucleaire reactor

Zweedse ISP overweegt datacenter aan te drijven met modulaire nucleaire reactor image

De Zweedse internet service provider (ISP) Bahnhof overweegt een datacenter in Stockholm aan te drijven met een kleine modulaire nucleaire reactor. De reactor zou niet alleen het datacenter zelf kunnen aandrijven, maar ook voldoende energie opwekken voor zo'n 30.000 huishoudens in de omgeving.

Dit melden lokale Zweedse media. Bahnhof CEO Jon Karlung erkent tegenover het lokale SVT Nyheter dat het plan 'provocatief' is, maar wijst tegelijkertijd ook op voordelen van het gebruik van een dergelijke kleinschalige nucleaire reactor. Het bedrijf overweegt een datacenter in aanbouw in Hjorthagen, een district in de Zweedse hoofdstad Stockholm, aan te drijven met een dergelijke reactor.

Ook Rolls-Royce onderzoekt de mogelijkheden

Hoewel het plan opvallend is, is Bahnhof zeker niet de eerste partij die met dergelijke plannen komt. Zo kijkt ook Rolls-Royce al langer naar mogelijkheden voor het inzetten van kleine modulaire reactors voor het aandrijven van datacenters. Het bedrijf zocht vorig jaar naar locaties in het Verenigd Koninkrijk die hiervoor geschikt zijn. Ook zocht Rolls-Royce een vestigingslocatie voor een fabriek voor de bouw van dergelijke reactors.

Denk echter ook aan de Verenigde Staten (VS), die werken aan wetgeving die ruimte biedt voor de inzet van kleinschalige modulaire reactors. Deze wetgeving is overigens niet specifiek toegespitst op het gebruik van de reactors in datacenters.

The Register wijst ook op een recent onderzoek van Omdia, waaruit blijkt dat kleinschalige modulaire reactors onder meer relevant zijn voor het aandrijven van datacenters. Met name bij datacenters met een capaciteit van meer dan 100MW biedt dit kansen. Kleinere datacenters zouden kunnen samenwerken met externe partijen om van de mogelijkheden te profiteren. denk hierbij aan industrigebieden of lokale utiliteitsbedrijven.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!