Wouter Hoeffnagel - 10 maart 2023

ACM: Ziggo hoeft concurrenten niet via straatkasten toegang te geven tot kabelnetwerk

ACM: Ziggo hoeft concurrenten niet via straatkasten toegang te geven tot kabelnetwerk image

Ziggo hoeft concurrenten geen toegang te geven tot zijn kabelnet via straatkasten, oordeelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het onderzoekt nu of de provider deze toegang wel op een andere manier moet leveren.

De ACM onderzoekt of telecomaanbieder YouCa toegang moet krijgen tot het kabelnet van VodafoneZiggo in Amsterdam. YouCa wil hier concurreren met het aanbod van VodafoneZiggo. In haar onderzoek naar de markt voor lokale internettoegang deelt de ACM de markt op in vijf soorten gebieden, waar voldoende concurrentie moet zijn. Goede concurrentie betekent onder meer dan consumenten voldoende keus hebben uit een aanbod met scherpe prijzen en een goede kwaliteit.

“In gebieden waar je een internetabonnement kunt nemen via glasvezel, zien we dat de concurrentie voldoende werkt”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. “Internetaanbieders proberen daar bijvoorbeeld met acties klanten te werven of vast te houden en verlagen hun prijzen voor abonnementen met hogere internetsnelheden.

Soms alleen beschikbaar via kabel

Op sommige locatie is voor huishoudens snel internet alleen beschikbaar via de kabel. Dat geldt momenteel voor zo'n 3 miljoen huishoudens in met name grote steden die pas later aan de beurt komen voor de aanleg van glasvezel, blijkt uit cijfers van de ACM. Doordat er op de kabel maar één aanbieder actief is, valt er voor consumenten die snel internet willen op deze markt niets te kiezen. De ACM noemt het belangrijk dat consumenten ook op deze locaties kunnen profiteren van een concurrerend aanbod. De ACM onderzoekt daarom nader of er in deze gebieden maatregelen nodig zijn om meer concurrentie te realiseren.

Amsterdam is hiervan een voorbeeld; bij circa driekwart van de huishoudens is geen glasvezel beschikbaar. Zij kunnen snel internet alleen afnemen via de kabel, waarop VodafoneZiggo de enige aanbieder is. YouCa wil de markt betreden. Volgens de regelgeving moet hierbij eerst toegang via de straatkasten worden overwogen, aangezien deze het dichtst bij consumenten staan. In Amsterdam gaat het om duizenden straatkosten, waardoor de kosten te hoog zouden zijn om rendabel te kunnen concurreren. Ook zou dit leiden tot hoge kosten voor VodafoneZiggo en mogelijke overlast in de gemeente.

De ACM verplicht VodafoneZiggo daarom niet om YouCa via aansluitingen in straatkasten toegang te geven tot het kabelnetwerk. De toezichthouder legt dit besluit voor aan de markt en onderzoekt of een andere vorm van toegang nodig is voor het realiseren van effectieve concurrentie op de markt voor snel internet in Amsterdam.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!