Wouter Hoeffnagel - 20 maart 2023

Gartner: Kwart van CFOs wil depositos meer spreiden na faillissementen van banken

Gartner: Kwart van CFOs wil depositos meer spreiden na faillissementen van banken image

Meer dan een op de vier CFO's wil deposito's over meer banken spreiden na recente spraakmakende faillissementen van banken. In reactie hierop lichten CFO's hun management meer in over de huidige risicoblootstelling en het beoordelen van het risico en de levensvatbaarheid van de huidige financieringsbronnen.

Dit blijkt uit rondvraag van Gartner onder meer dan 250 CFO's en senior financiële leiders in reactie op de faillissementen en instabiliteit in de financiële sector. "Uit de gegevens blijkt dat CFO's zich duidelijk zorgen maken over tweede- en derderangseffecten van deze zich ontvouwende bankencrisis", zegt Alexander Bant, hoofd onderzoek bij Gartner Finance. “Hoewel de onmiddellijke risico's mogelijk zijn beperkt door snel optreden van de overheid, beoordelen CFO's terecht de mogelijke gevolgen voor hun eigen financiering en die van hun klanten en leveranciers. Ongeveer een derde van de CFO's onderneemt onmiddellijk actie om de risico's te verminderen en de levensvatbaarheid van de financiering van hun organisaties te waarborgen. CFO's hebben een kort tijdsbestek om de veiligheid van hun activa, betalingen en financiering te waarborgen voor het geval de situatie in de banksector verder verslechtert."

CFO's maken zich zorgen

Vijfentachtig procent van de CFO's sprak zijn bezorgdheid uit over de impact van bankfaillissementen op hun huidige activiteiten, terwijl 18% aangaf enige blootstelling te hebben aan een van de falende banken. De belangrijkste acties die CFO's ondernemen of van plan zijn te ondernemen, zijn onder meer het beoordelen van hun eigen financieringsbronnen op risico's, het informeren van het bestuur over mogelijke blootstellingen en het evalueren van klantblootstelling en betalingsrisico's.

garner-faillissementen-banken-cfos-03-2023.jpg

Ondanks de verzekeringen van de regering dat onverzekerde deposito's toegankelijk blijven, heerst er bij sommige CFO's een gevoel van onzekerheid over hoe de crisis gaat evolueren. Ook is er een nieuwe focus op concentratierisico voor CFO's en hun raden van bestuur.

Concentratierisico in de schijnwerpers gezet

"Deze crisis heeft het concentratierisico in de schijnwerpers gezet, waarbij sommige bedrijven meer dan 25% van hun kasreserves hebben gevangen in een failliete bank", aldus Bant. "De omvang en aard van deze crisis is nog steeds onduidelijk en ondanks wettelijke garanties zullen CFO's met geconcentreerde posities bij één instelling prioriteit geven aan het diversifiëren van hun deposito's als een dringende kwestie."

Meer informatie is voor klanten van Gartner hier beschikbaar. Niet-klanten kunnen  meer lezen in 'Recession Playbook for CFO's' of de webinar 'CFO Playbook for Inflation, Recession, and a Tight Labour Market' bekijken.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!