Wouter Hoeffnagel - 22 maart 2023

Directeur Amerikaanse tak TikTok waarschuwt gebruikers voor mogelijk verbod

Directeur Amerikaanse tak TikTok waarschuwt gebruikers voor mogelijk verbod image

Shou Zi, directeur van de Amerikaanse tak van TikTok, waarschuwt gebruikers in een video voor een mogelijk verbod op de app in de Verenigde Staten (VS). Zi getuigt deze week in het Amerikaanse congres, warbij hij onder meer ingaat op maatregelen omtrent privacy en de beveiliging van het social media-platform.

TikTok ligt in diverse landen waaronder de VS al langer onder een vergrootglas. De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde onlangs al dat het social media-platform in de VS verboden wordt indien ByteDance de Amerikaanse divisie van TikTok niet verkoopt. Aanleiding hiervoor zijn zorgen over de veiligheid Amerikaanse data; de Amerikanen vrezen dat deze via TikTok in handen van de Chinese overheid vallen.

Ook andere landen zijn kritisch

Ook andere landen kijken kritisch naar TikTok. Zo is het gebruik van de app van TikTok op werktelefoons van ambtenaren van onder meer de Europese Commissie en diverse EU-lidstaten verboden. Ook Nederland kondigde deze week dergelijk verbod aan. Aanleiding voor de zorgen is onder meer Chinese wetgeving, die de Chinese overheid toegang kan geven tot alle gegevens van TikTok-gebruikers wereldwijd.

TikTok probeert deze zorgen al langer weg te nemen. Onder meer met plannen op gebruikersdata lokaal in de EU en VS op te slaan. Ook wil het bedrijf zijn code door een derde partij laten doorlichten.

SLTN Vierkant Arctic Wolf BW vierkant
Dutch IT Awards Nomineer Nu liggend nieuwsbrief

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!