Witold Kepinski - 22 maart 2023

Sortlist: ChatGPT zorgt dat software en tech teams worden ingekrompen

Sortlist: ChatGPT zorgt dat software en tech teams worden ingekrompen image

ChatGPT kon rekenen op een miljoen gebruikers in een week en in enkele maanden werd het een vaste waarde op kantoor. Naast het nieuws betreffende de tech-ontslagen, verschijnt nu nog een extra zorg.

Bij Sortlist ondervroegen we 500 werknemers en werkgevers, die ChatGTP gebruiken, in 6 verschillende landen om erachter te komen wat hun mening is over de verschijning van ChatGTP en de impact op het personeelsbestand. Alsook vroegen we hen wat ze bereid zouden zijn ervoor te betalen en of ze ChatGTP zien als een bedreiging of als een kans.

Enkele resultaten van het onderzoek:

23% van de werknemers in de software- en technologiesector is bezorgd over het mogelijk verliezen van hun job door ChatGPT

Millennials actief in de sectoren technologie en finance zijn 2,4 keer meer bezorgd dat ChatGPT hen zal vervangen en hun job zal afnemen.

De meeste werknemers (32%) zien een productiviteitsstijging van 25-50%, net als werkgevers (33%) veroorzaakt door ChatGPT.

Werknemers gebruiken ChatGPT voornamelijk voor het programmeren met als doel een productiviteitsstijging te verkrijgen. Werkgevers gebruiken ChatGPT voornamelijk voor marketingdoeleinden.

Hoewel er enthousiasme heerst omtrent ChatGPT, is 40% van de ondervraagden ook bezorgd over het verlies van menselijk contact.

De studie werd uitgevoerd tussen 27 december 2022 en 9 januari 2023 bij 500 gebruikers in 6 landen: het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Spanje, Nederland en Frankrijk.

U kunt de volledige studie hier lezen: https://www.sortlist.nl/datahub/reports/chatgpt/.

Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023 NTT BW start 31-5 TM 14-6
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!