Floris Hulshoff Pol - 23 maart 2023

Nvidia maakt clouddiensten beschikbaar voor ontwikkelen generatieve AI-modellen

Nvidia maakt clouddiensten beschikbaar voor ontwikkelen generatieve AI-modellen image

Nvidia lanceert enkele clouddiensten waarmee bedrijven hun eigen generatieve AI-modellen kunnen ontwikkelen en draaien. De diensten zijn aangekondigd op het GPU Technology Conference van het bedrijf.

Het gaat om twee specifieke nieuwe clouddiensten. Nvidia NeMo is voor taalmodellen, en Nvidia Picasso voor generatie van beelden, video en 3D-modellen. Het is de bedoeling dat bedrijven de modellen aanpassen aan hun noden en trainen op hun eigen data, zodat ze voor specifieke doelen kunnen worden ingezet, aldus een persbericht.

Vooraf getrainde algoritmes en raamwerken

Het bedrijf biedt binnen de service vooraf getrainde algoritmes en raamwerken voor dataverwerking, naast API’s en ondersteuning. Eens de klant een model getraind heeft kan hij dat draaien in Nvidia’s eigen cloud, of bij andere clouddiensten. Beide diensten zijn momenteel te testen voor specifieke gebruikers, die eerst een aanvraag moeten indienen.

Opvallend is dat Nvidia meteen ook partnerschappen aankondigt. Het gaat bijvoorbeeld met Getty Images samenwerken voor ‘verantwoorde’ generatieve AI die tekst omzet in beelden en video. Het verantwoorde deel hier draait rond copyright, waar bij nogal wat generatieve AI grote vraagtekens (en rechtszaken) liggen. Nvidia zegt een systeem te maken waarbij royalties die gegenereerd worden door de AI-modellen naar de originele artiesten gaan. Het bedrijf zou ook plannen hebben voor een partnerschap met een andere beeldenbank, Shutterstock, om een beeldgenerator te bouwen rond 3D-objecten.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!