Wouter Hoeffnagel - 23 maart 2023

TSMC-oprichter Morris Chang steunt Amerikaanse acties tegen China

TSMC-oprichter Morris Chang steunt Amerikaanse acties tegen China image

Morris Chang, oprichter van TSMC, steunt acties vanuit de Amerikaanse overheid gericht op het vertragen van de ontwikkeling van de Chinese chipindustrie. Hij reageert hiermee op de oplopende geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en China.

De VS stellen al langer allerlei sancties in tegen Chinese partijen en entiteiten, bedoeld om de ontwikkeling van de Chinese chipsector te vertragen. Ook moeten de maatregelen de toegang van Chinese partijen tot geavanceerde chips vertragen. De maatregelen raken onder meer het Nederlandse ASML, dat sommige van zijn chipmachines niet langer aan China mag leveren.

Geopolitieke spanningen

Tegenover Reuters reageert Chang nu op de geopolitieke spanningen. Hij zegt hierbij de Amerikaanse acties tegen China te steunen. De reactie volgt op een eerdere waarschuwing vanuit TSMC dat het bedrijf bij een invasie van Taiwan door China de chipproductie volledig stillegt. Deze waarschuwing werd in augustus door TSMC-bestuursvoorzitter Mark Liu geuit.

Liu zei in oktober nog dat de spanningen tussen Taiwan en de VS enerzijds en China anderzijds voor 'serieuze uitdagingen' zorgt in de chipindustrie.

Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023 SLTN Vierkant
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!