Martijn Kregting - 27 maart 2023

Britse toezichthouder milder over overname Activision door Microsoft

Britse toezichthouder milder over overname Activision door Microsoft image

De Britse toezichthouder CMA heeft bijgewerkte voorlopige bevindingen gepubliceerd in haar beoordeling van de voorgenomen overname van game-ontwikkelaar Activision door Microsoft. Daarin schrijft de kartelautoriteit dat nieuw bewijs voorlopig de zorgen wegneemt met betrekking tot de levering van spelconsoles in het VK. Wel blijft de CMA van mening dat de voorgenomen deal zorgen baart in cloudgaming. Het onderzoek wordt dan ook voortgezet en het eindrapport moet uiterlijk op 26 april 2023 klaar zijn.

Afgelopen februari had de Competition and Markets Authority (CMA) nog voorlopige bevindingen gepubliceerd waarin het stelde dat dat de overname mededingingsbezwaren deed rijzen met betrekking tot zowel consolegaming als cloudgamingdiensten in het VK. Tijdens een openbare consultatie over deze bevindingen heeft de CMA een aanzienlijke hoeveelheid nieuw bewijsmateriaal ontvangen. Op basis van dit materiaal, samen met het brede scala aan informatie dat al eerder was verzameld, heeft de CMA-onderzoeksgroep haar voorlopige bevindingen geactualiseerd. De concurrentiebeperkende problemen op het gebied van console gaming lijken nu niet langer aan de orde.

Financiële prikkels

Het belangrijkste nieuwe bewijsmateriaal heeft betrekking op de financiële prikkels van Microsoft om de games van Activision, waaronder Call of Duty (CoD), exclusief voor zijn eigen consoles te maken. Hoewel de oorspronkelijke analyse van de CMA aangaf dat deze strategie in de meeste scenario's winstgevend zou zijn, geven nieuwe gegevens aan dat deze strategie in elk plausibel scenario aanzienlijk verlieslatend zou zijn. Op basis hiervan laat de bijgewerkte analyse nu zien dat het voor Microsoft commercieel niet voordelig zou zijn om CoD na de deal exclusief voor Xbox te maken, maar dat Microsoft in plaats daarvan nog steeds de prikkel zal hebben om de game beschikbaar te blijven maken op de concurrerende PlayStation-console.

Eerder in maart kwam het gerucht naar buiten dat de Europese Commissie de overname van Activision wil goedkeuren. Een officieel standpunt is op dit punt echter nog niet naar buiten gebracht.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!