Witold Kepinski - 31 maart 2023

Europese Consumentenorganisatie roept EU om onderzoek naar ChatGPT

De Europese Consumentenorganisatie (BEUC) roept de EU en nationale autoriteiten op om een onderzoek te starten naar ChatGPT en soortgelijke chatbots, naar aanleiding van de indiening van een klacht door de in de VS gevestigde maatschappelijke groepering CAIDP met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) tegen ChatGPT-4

Europese Consumentenorganisatie roept EU om onderzoek naar ChatGPT image

Hoewel de EU momenteel werkt aan 's werelds eerste wetgeving op het gebied van AI, vreest BEUC dat het jaren zal duren voordat de AI-wet van kracht wordt, waardoor consumenten het risico lopen te worden geschaad door een technologie die in deze overgangsperiode niet voldoende is gereguleerd en waarvoor consumenten zijn niet voorbereid.

Ursula Pachl, plaatsvervangend directeur-generaal van de Europese Consumentenorganisatie (BEUC), zei: “Ondanks alle voordelen die AI onze samenleving kan bieden, zijn we momenteel niet voldoende beschermd tegen de schade die het mensen kan toebrengen. In slechts een paar maanden tijd hebben we een enorme acceptatie van ChatGPT gezien en dit is nog maar het begin. Wachten tot de AI-wet wordt aangenomen en van kracht wordt, wat over jaren zal gebeuren, is niet goed genoeg, aangezien er serieuze zorgen groeien over hoe ChatGPT en soortgelijke chatbots mensen kunnen misleiden en manipuleren."

In een klacht aan de Federal Trade Commission heeft het Center for AI and Digital Policy kritieke kwesties aan de orde gesteld over de impact van GPT-4 op consumentenbescherming, gegevensbescherming en privacy, en openbare veiligheid. EU- en nationale autoriteiten op deze gebieden zouden onmiddellijk een onderzoek moeten starten naar de risico's van ChatGPT en soortgelijke chatbots voor Europese consumenten. Deze AI-systemen hebben meer publieke controle nodig, en de overheid moet de controle over hen opnieuw bevestigen, aldus BEUC.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!