07 april 2023

Details tegenoffensief plan Oekraïne tegen Rusland is online gelekt

Er zijn online oorlogsdocumenten gelekt op Twitter en Telegram met gedetailleerde plannen van de VS en de NAVO rond de versterking van het Oekraïense leger voor het tegenoffensief tegen Rusland.

Details tegenoffensief plan Oekraïne tegen Rusland is online gelekt image

In de gelekte documenten staan uitgebreid wat de VS aan wapens levert aan het Oekraïense leger, om zo stand te bieden tegen De Russische agressors. Zo staat er omschreven over het gebruik van het succesvolle HIMARS (foto) raketsysteem (M142 - High Mobility Artillery Rocket System) waarmee het Russische invasieleger achter de fronten kan worden aangevallen.

Het lijkt erop dat de documenten zijn gewijzigd ten opzichte van hun oorspronkelijke formaat in het voordeel van Rusland. De lezer krijgt het idee dat Amerikaanse schattingen van het aantal Oekraïense oorlogsslachtoffers zijn onderschat en van het aantal gesneuvelde Russische troepen worden overschat.

Hoe de documenten op sociale media terecht zijn gekomen, is niet duidelijk. De VS is het niet gelukt om de documenten te verwijderen.

De aanpassingen zouden kunnen wijzen op een poging tot desinformatie door Moskou, aldus de analisten. Veel documenten zijn vervalst en aangepast in het voordeel van Rusland,

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!