Redactie - 10 april 2023

Yandex kopstuk Arkady Volozh wil krakers uit zijn pand in Amsterdam

Arkady Volozh, oprichter van het Russische Yandex (een Russische equivalent van Google) en gesanctioneerd vanwege innige banden met President Putin die Oekraïne is binnengevallen, probeert krakers uit zijn miljoenenpand aan de Vossiusstraat 16 in Amsterdam te krijgen. Op 12 april vindt het hoger beroep plaats bij het Gerechtshof Amsterdam.

Yandex kopstuk Arkady Volozh wil krakers uit zijn pand in Amsterdam image

Tech ondernemer Volozj kocht het huis in Amsterdam via een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden (PARASEVEN LIMITED). Daardoor werd niet snel opgemerkt dat het pand in eigendom was van een Rus die op de EU sanctielijst staat. De Groene Amsterdammer en NRC schreven eerder hoe Russische oligarchen vastgoed in Amsterdam kopen.

Volozh, een bekende tech ondernemer en miljardair, valt samen met andere Russische kopstukken onder zesde ronde van sancties tegen Rusland. "Als oprichter en CEO van Yandex ondersteunt hij, materieel of financieel, de regering van de Russische Federatie en is hij verantwoordelijk voor het ondersteunen van acties of beleid die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen", staat in de sanctielijst van de EU.

Het EU document beschuldigt Yandex ook van het promoten van Russische staatsmedia en verhalen in zijn zoekresultaten, en het deranken en verwijderen van kritieke inhoud over het Kremlin, zoals inhoud met betrekking tot de Russische agressie-oorlog tegen Oekraïne. De oorlog heeft geleid duizenden dodelijke slachtoffers, gewonden, slachtoffers van verkrachtingen, vluchtelingen en schade aan infrastructuur, waaronder veel woningen.

De krakers die beslag legden op het vijf verdiepingen tellende pand in Amsterdam van de oprichter van Yandex, Arkady Volozh, mochten van de rechter in Amsterdam eind 2022 blijven in het pand. De voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft toen op 16 november de vordering van de Paraseven tot ontruiming van zijn gekraakte woning in Amsterdam afgewezen. Paraseven werd bijgestaan door de Nederlandse advocaat mr. J.M. Wolfs uit Maastricht, zo meldt de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam.

Volgens de rechter is er geen legitieme reden voor de leegstand van het gebouw. Advocaat procesrecht Onno Hennis van AMS Advocaten lichtte de uitspraak eerder in een online artikel toe. Nu komt er een hoger beroep, waarbij een van de krakers wordt bijgestaan door Heleen over de Linden.

Volozh is een Russische miljardair met een (gekocht) Maltees paspoort zo meldt Indymedia.nl Hij werd werd op de sanctielijst gezet omdat zijn bedrijf Yandex Kremlin propaganda verspreidde en gegevens van activisten doorgaf aan het autoritaire regime van Putin. Dit alles terwijl het als bedrijf in Nederland geregistreerd stond, aldus Indymedia.nl.

Volozh woont al een paar jaar in Israël en is daar actief in de tech business.


Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!