Martijn Kregting - 14 april 2023

Apple versnelt gebruik van gerecyclede materialen

Apple wil het gebruik van gerecyclede materialen in zijn producten versnellen. Ook komt de onderneming met een nieuwe doelstelling voor 2025 om 100 procent gerecycled kobalt te gebruiken in alle door Apple ontworpen batterijen. Bovendien zullen tegen 2025 magneten in Apple-apparaten volledig gerecyclede zeldzame aardmetalen bevatten, en zullen alle door Apple ontworpen printplaten 100 procent gerecycled soldeersel en 100 procent gerecycled verguldsel gebruiken.

Apple versnelt gebruik van gerecyclede materialen image

In 2022 breidde Apple het gebruik van belangrijke gerecyclede metalen al uit. Het betrekt nu meer dan twee derde van al het aluminium, bijna driekwart van alle zeldzame aardmetalen en meer dan 95 procent van alle wolfraam in Apple-producten uit 100 procent gerecycled materiaal. Dit brengt Apple dichter bij zijn doel om alle producten te maken met alleen gerecyclede en hernieuwbare materialen, en draagt bij aan de doelstelling van het bedrijf om in 2030 elk product klimaatneutraal te maken.

“Van de gerecyclede materialen in onze producten tot de schone energie die onze activiteiten aandrijft, ons milieuwerk is een integraal onderdeel van alles wat we maken en van wie we zijn”, stelt Tim Cook, CEO van Apple. “Dus we blijven doorgaan in de overtuiging dat geweldige technologie ook geweldig moet zijn voor onze gebruikers en voor het milieu.”

Apples ambitie om uiteindelijk 100 procent gerecyclede en hernieuwbare materialen in haar producten te gebruiken, gaat hand in hand met Apple 2030: het doel om tegen 2030 koolstofneutrale producten te hebben. "We werken aan beide doelen met urgentie en het bevorderen van innovatie in onze hele branche in het proces”, benadrukt Lisa Jackson, Vice President Environment, Policy and Social Initiatives van Apple.

Prioriteit gegeven aan 14 materialen

Bij de overgang naar gerecyclede en hernieuwbare materialen heeft Apple prioriteit gegeven aan 14 materialen op basis van milieu, mensenrechten en impact op de toelevering, die samen goed zijn voor bijna 90 procent van het materiaal dat in Apple producten wordt verzonden: aluminium, kobalt, koper, glas, goud, lithium , papier, kunststoffen, zeldzame aardmetalen, staal, tantaal, tin, wolfraam en zink.

Met name kobalt is een cruciaal materiaal in de batterijen die worden gebruikt in de meeste consumentenelektronica, waaronder Apple-apparaten, waardoor een hoge energiedichtheid mogelijk is en tegelijkertijd wordt voldaan aan de robuuste normen van Apple voor een lange levensduur en veiligheid. Door Apple ontworpen batterijen in iPhone, iPad, Apple Watch, MacBook en vele andere producten vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van het gebruik van kobalt door het bedrijf.

Gemeenschappen ondersteunen

Nu Apple minder afhankelijk wordt van nieuw ontgonnen mineralen, zoekt het ook naar manieren om gemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van mijnbouw rechtstreeks te ondersteunen. Het bedrijf werkt samen met experts zoals het Fund for Global Human Rights om ondersteuning te bieden aan mensenrechten- en milieuverdedigers in de frontlinie, onder meer in het gebied van de Grote Meren in Afrika, evenals programma's voor beroepsonderwijs die leden van lokale gemeenschappen in staat stellen om van mijnbouw naar vaardigheden opdoen en nieuwe kansen nastreven.

In 2022 was ongeveer 20 procent van al het materiaal dat in Apple producten werd vervoerd, afkomstig van gerecyclede of hernieuwbare bronnen. Dit omvat het eerste gebruik van gerecycled koperfolie in de hoofdprintplaat van iPad (10e generatie), de introductie van gecertificeerd gerecycled staal in de batterijlade van MacBook Air met de M2-chip, 100 procent gerecycled wolfraam in de nieuwste Apple Watch-reeks, en de aluminium behuizingen die in veel Apple-producten te vinden zijn, gemaakt met een 100 procent gerecyclede aluminiumlegering ontworpen door Apple.

Innoveren voor toekomst recycling

Het werk van Apple om onderzoek en ontwikkeling te verrichten op het gebied van demontage en recycling aan het einde van de levensduur heeft alle vooruitgang op recyclinggebied mede mogelijk gemaakt. Onder meer via samenwerkingen met onderzoeksinstellingen en het Material Recovery Lab in Austin, Texas, ontwikkelen ingenieurs en experts van Apple innovatieve manieren om materialen in Apple producten nieuw leven in te blazen en om ontwerpbeslissingen te helpen nemen die demontage en herstel ondersteunen.

De iPhone-demontagerobot van het bedrijf, Daisy, scheidt batterijen van andere componenten en stelt gespecialiseerde recyclers in staat om kobalt en andere materialen, waaronder lithium, terug te winnen. Sinds 2019 schat Apple dat er meer dan 11.000 kilo kobalt is teruggewonnen uit batterijen die door Daisy zijn gewonnen en vervolgens zijn teruggebracht naar de secundaire markt. Daisy helpt ook bij het terugwinnen van zeldzame aardmetalen, die grotendeels verloren gaan door traditionele recyclingprocessen voor elektronica.

Inzet robots

Daisy is één voorbeeld van hoe de innovaties van Apple op het gebied van recycling en demontage veranderingen in de hele industrie kunnen stimuleren. De Dave-robot van het bedrijf, die nu wordt ingezet bij een recyclingpartner in China, kan het herstel van zeldzame aardmetalen verder versnellen door Taptic Engines te demonteren.

Apple is ook begonnen met het inzetten van op overheadprojectoren gebaseerde augmented reality-systemen (AR) bij recyclingpartners. Het systeem begeleidt de demontage van apparaten, waaronder MacBook en iPad, door videobeelden rechtstreeks op een werkoppervlak te projecteren.

Het bedrijf publiceert Apple Recycler Guides voor wereldwijde recyclers om de efficiëntie van materiaalterugwinning te maximaliseren en tegelijkertijd de menselijke gezondheid en veiligheid te waarborgen. Aangezien gerecyclede en hernieuwbare materialen kunnen bijdragen aan het verkleinen van de CO2-voetafdruk van elk product, brengt verbeterd herstel Apple ook dichter bij zijn doel om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn in de hele toeleveringsketen en de levenscyclus van elk product

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!