Martijn Kregting - 14 april 2023

Europese privacy-toezichthouder zet taskforce op voor aanpak ChatGPT

De Europese privacy-toezichthouder European Data Protection Board (EDPB) heeft een taskforce voor ChatGPT opgezet. Dit is een mogelijk belangrijke eerste stap in de richting van een gemeenschappelijk Europees beleid voor het vaststellen van privacyregels voor kunstmatige intelligentie. Het besluit van de EDPB volgt op een eenzijdige stap van Italië vorige maand om ChatGPT te verbieden. Mogelijk volgt Duitsland dit voorbeeld, aldus de Duitse commissaris voor gegevensbescherming.

Europese privacy-toezichthouder zet taskforce op voor aanpak ChatGPT image

ChatGPT is een zogeheten generatief AI-programma dat de aandacht van het publiek trok vanwege zijn vermogen om snel antwoorden te schrijven op een breed scala aan vragen. De toepassing wist in korte tijd ruim 100 miljoen actieve gebruikers per maand te verkrijgen. De toepassing roept echter ook vragen op over de gevolgen die toepassingen zoals ChatGPT kan hebben voor veiligheid, privacy en banen. Ook in de VS zijn generatieve AI-toepassingen inmiddels onderwerp van onderzoek.

Geoblock ChatGPT

ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI mag in Italië in ieder geval voorlopig geen gegevens meer verwerken, zo werd begin april bekend. De dienst ChatGPT is sindsdien via een geoblock geblokkeerd in Italië. De Italiaanse waakhond GPDP stelt dat OpenAI gebruikers onvoldoende informeert over de gegevens die het bedrijf verzamelt. Ook hekelt de toezichthouder het ontbreken van een rechtsgrondslag voor het op massale schaal verzamelen en opslaan van persoonlijke gegevens, met als doel het trainen van algoritmes.

De 27 EDPB-leden (de landelijke privacy-toezichthouders van alle EU-lidstaten) bespraken donderdag de recente handhavingsmaatregelen van de Italiaanse gegevensbeschermingsautoriteit tegen OpenAI over de Chat GPT-service", aldus een verklaring van de instantie. 'De EDPB heeft besloten een speciale taskforce op te richten om de samenwerking te bevorderen en informatie uit te wisselen over mogelijke handhavingsmaatregelen van gegevensbeschermingsautoriteiten.'

Wens voor algemeen beleid

Een anonieme bron bij een nationale privacy-toezichthouder voegt hieraan tegenover Reuters toe dat de lidstaten hoopten hun beleidsstandpunten op elkaar af te stemmen, maar dat dit tijd zou kosten. Volgens de bron proberen de lidstaten niet probeerden te straffen of regels te maken die van invloed zijn op de door Microsoft gesteunde ChatGPT-eigenaar OpenAI, maar eerder om algemeen beleid te creëren dat "transparant" is.

De deelnemers aan de EDPB- bijeenkomst van donderdag waren dan ook onder meer beleidsexperts waren die meningen presenteerden en ideeën uitwisselden. De EDPB zelf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!