Redactie - 14 april 2023

Oekraïne zet Xiaomi op sanctielijst als internationale oorlogssponsor

Het anti-corruptiebureau van Oekraïne heeft de Chinese technologie leverancier Xiaomi aangewezen als 'internationale oorlogssponsor' vanwege de innige samenwerking met Rusland. Xiaomi heeft zijn marktaandeel in Rusland vergroot nu Westerse merken zoals Apple iPhone gestopt zijn in Rusland. Xiaomi meldt het niet eens te zijn dat het bedrijf door Oekraïne aan de lijst van "internationale sponsors van oorlog" is toegevoegd.

Oekraïne zet Xiaomi op sanctielijst als internationale oorlogssponsor image

Xiaomi staat niet alleen bekend om zijn smartphones, maar ook om tablets, laptops, tv's, routers en smart home apparatuur. Volgens het National Corruption Prevention Agency werd Xiaomi aangewezen als "internationale oorlogssponsor" omdat het zaken bleef doen in Rusland na de grootschalige invasie van Oekraïne. Hierbij wordt ook de hele management team van Xiaomi op de website getoond, waaronder Lei Jun, oprichter, voorzitter en CEO van Xiaomi Corporation.

'Terwijl de Russen vreedzame Oekraïense steden bombardeerden, slaagde Xiaomi erin om de leveringen aan de Russische Federatie in het derde kwartaal van 2022 met 39% te verhogen', aldus de persverklaring.

'Vanaf nu rekruteert Xiaomi actief voor zijn Russische kantoren en kondigde het de officiële start aan van de verkoop van zijn vlaggenschip-smartphones in Rusland, wat suggereert dat het bedrijf van plan is zijn volwaardige aanwezigheid in Rusland te hervatten" aldus de National Corruption Prevention Agency.

Chinese tech merken doen het goed in Rusland, vooral na de invasie van het Russische leger in Oekraïne waarbij veel doden en andere slachtoffers zijn gevallen. Vroeger waren in Rusland de Apple iPhone en de Samsung Galaxy topmerken. Nu staan sinds de bloedige Russiche invasie Xiaomi en Realme bovenaan de verkooplijsten, volgens Counterpoint Research.

Xiaomi meldt het niet eens te zijn dat het bedrijf door Oekraïne aan de lijst van "internationale sponsors van oorlog" is toegevoegd, aldus Reuters. 

Xiaomi meldt namens een woordvoerder aan de redactie van Dutch IT Channel en Executive People:  

"Xiaomi is een bedrijf voor consumentenelektronica dat uitsluitend producten aanbiedt voor civiel en commercieel gebruik. Wij geloven dat iedereen over de hele wereld recht heeft op toegang tot communicatiemiddelen en informatie op het internet. We hebben consumentenbedrijven in meer dan 100 landen en regio's en houden ons aan alle wetten en regels in elk rechtsgebied waar we actief zijn. Wij staan helemaal niet achter de beschuldiging van het Oekraïense Nationale Agentschap voor Corruptiepreventie (NACP) dat wij "internationale oorlogssponsor" zijn. Het bedrijf steunt geen enkele oorlogsactie en omarmt wereldvrede. Onze missie is om iedereen in de wereld te laten genieten van een beter leven door middel van innovatieve technologie."

Overigens zijn naast Xiaomi diverse andere tech bedrijven nog actief in Rusland.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!