Hans Steeman - 21 april 2023

Pliops heeft een slimme oplossing om SSD-geheugen beter te benutten

De Israëlische start-up Pliops is op een missie om de prestaties van databases enorm te versnellen en de infrastructuurkosten voor relationele databases, NoSQL-databases, analyses, AI/ML, gedistribueerde bestandssystemen en software gedefinieerde opslag drastisch te verlagen.

Pliops heeft een slimme oplossing om SSD-geheugen beter te benutten image

Tony Afshary (foto), Global VP Products & Marketing van Pliops, nodigde Dutch IT Channel onlangs tijdens de IT Press Tour uit in zijn kantoor in Tel Aviv, om ons te informeren over de Pliops Extreme Data Processor (XDP)-oplossing. De naam Pliops verwijst naar een samensmelting van het Griekse woord Plio (veel) en IOPS.

Volgens Tony is er een noodzaak om de datacenterarchitectuur aan te passen om zo de schaalbaarheidsproblemen en uitdagingen met de SSD-integraties en ongebalanceerde serverarchitecturen op te vangen. De 1000x prestatieverbetering van SSD's ten opzichte van HDD's wordt in de praktijk namelijk niet ondersteund door de verbeteringen bij servers. De in de SDD’s ingebouwde firmware levert een stevige maar te kleine verbetering op, een uitdaging voor de CPU’s en het bijbehorende netwerk. Hierdoor kunnen systemen instabiel worden.

Pliops levert zijn XDP (eXtreme Data Processor) om low-level storage stack bewerkingen te ontkoppelen van de host x86-server, waardoor applicaties sneller kunnen worden uitgevoerd. Hiertoe is specifieke code toegevoegd om RocksDB-opslag sneller te laten werken en ook om het systeem te laten functioneren als een efficiënte RAID-controller. Het wordt verkocht aan klanten van hyperscalers met heel veel servers, voor wie de extra prestaties betekenen dat meer CPU’s applicatiecode kunnen uitvoeren. Tony: "Wij leveren software (datadiensten), de opslagsystemen komen van onze partners. Wij hebben enkel de accelerator.”

Tony: “De huidige XDP-generatie maakt gebruik van de beproefde FPGA-technologie, maar de volgende generatie zal uiteraard ASIC's gebruiken die sneller, kleiner en goedkoper zijn. FPGA’s maken het mogelijk sneller en efficiënter wijzigingen in het concept aan te brengen, ideaal in de ontwikkelfase. ASIC’s zijn goedkoper en sneller maar minder flexibel. De Pliops-hardware zorgt voor de compressie, KV-opslagbewerkingen en RAID-verwerking door een mix van hardware- en softwareversnelling. De software biedt bijvoorbeeld betere opslagfuncties dan RocksDB en er is een op hardware gebaseerde KV-opslagengine. Oftewel zie het als RocksDB op een chip.“ De grote truc van Pliops is daarmee software flessenhalzen in hardware afhandelen.

De Pliops XDP-AccelDB Data Service is een databaseversneller voor SQL-toepassingen zoals MySQL, MariaDB en PostgreSQL. Het systeem is ook in staat om NoSQL-applicaties zoals MongoDB en SDS-oplossingen zoals Ceph te ondersteunen. Met Pliops XDP-AccelDB kunnen MySQL-databases worden geoptimaliseerd voor verbeterde prestaties, gegevensbescherming, schaalbaarheid en eenvoudige implementatie. Daarnaast wordt ook nog eens de TCO verlaagd.

Dataservices, zoals bijvoorbeeld RAID, maken het XDP-product extra interessant voor de gebruikers. De Pliops XDP is specifiek ontworpen om te functioneren als een NVMe SSDF- en JBOF-controller.

Door: Hans Steeman


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!