Redactie - 20 april 2023

Cybersecurity specialist Group-IB verlaat definitief Rusland

Group-IB , speler op het gebied van cyberbeveiliging met hoofdkantoor in Singapore, heef aangekondigd dat het niet langer aanwezig zal zijn op de Russische markt. Dit komt nadat Dmitry Volkov, medeoprichter en CEO, zijn belang in de in Rusland gevestigde Groep-IB verkocht aan het lokale management van het bedrijf. Het merk en de handelsmerken van Group-IB zijn niet toegestaan ​​in Rusland. Group-IB is in Nederland actief en werkt samen met tal van organisaties zoals Cyberveilig Nederland en The Hague Security Delta (HSD). Onlangs is Rob Rentenaar aangesteld als Sales Manager Benelux bij Group-IB.

Cybersecurity specialist Group-IB verlaat definitief Rusland image

Het botert niet tussen Group-IB en de Russische staat van president Putin. In 2021 werd Ilya Sachkov, eigenaar van cybersecurity specialist Group-IB,  door de Russische autoriteiten gearresteerd. Dat was de start voor de uittocht van Group-IB uit Rusland, waar onderdrukking met de dag toeneemt, in het bijzonder na de invasie van het Russische leger in Oekraïne.

Dit proces markeert volgens het bedrijf de voltooiing van de tweede fase van de regionale bedrijfsdiversificatie aangekondigd door Group-IB in juli 2022, en omvat wijzigingen in de eigendomsstructuur, scheiding van de zakelijke en technische eenheden van Group-IB en de definitieve terugtrekking van de Group-IB merk van de Russische markt. 

Group-IB Global Private Ltd. (Singapore) beheert momenteel de activa van het bedrijf in Azië, Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Processen die zijn gelanceerd om werknemers te verhuizen en lokaal talent aan te nemen, betekenen dat de ontwikkeling van Group-IB, Threat Intelligence, Incident Response, Digital Risk Protection, en andere belangrijke teams zijn volledig bemand en werken hard om klanten in deze regio's te beschermen. 

Vanaf 20 april 2023 werken er geen werknemers van Group-IB meer in Rusland. Alle onderzoeks- en ontwikkelingsprocessen van Group-IB, samen met de volledige reeks technologieën en producten van het bedrijf, zullen uit Rusland worden teruggetrokken. Het op zichzelf staande Russische bedrijf is verkocht aan lokaal management en zal opereren onder het nieuwe merk FACCT Group-IB.

Het eigen Unified Risk Platform van Group-IB en alle relevante technologieën ter bescherming tegen gerichte cyberaanvallen, datalekken, fraude, merkschendingen en phishing, blijven eigendom van Group-IB Global Private Ltd. Als zodanig blijft Group-IB Global Private Ltd. zal het alleenrecht hebben om alle technologieën van het bedrijf te gebruiken waarop patenten rusten in Singapore, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika.

In overeenstemming met het nultolerantiebeleid van het bedrijf ten aanzien van cybercriminaliteit, neemt Group-IB regelmatig deel aan anti-digitale misdaadoperaties en deelt het inlichtingengegevens over de infrastructuur, methoden en hulpmiddelen van cybercriminelen met wereldwijde wetshandhavers.

Dmitri Volkov, CEO van Groep-IB meldt: “Sinds we Group-IB hebben opgericht, en voortdurend terwijl we ons pad baanden om een ​​onafhankelijke leider te worden in de wereldwijde cyberbeveiligingsmarkt, hebben we nooit geheim gehouden waar we vandaan komen. Sinds 2003 zetten we ons in voor de bestrijding van cybercriminaliteit. We hebben nieuwe onderzoekscentra geopend in verschillende uithoeken van de wereld en we hebben technologieën ontwikkeld die cybercriminaliteit kunnen voorkomen voordat ze plaatsvinden. Wanneer we in een nieuwe regio of land aankomen, hebben we maar één doel: ervoor zorgen dat lokale overheden, bedrijven en mensen zich veiliger voelen in de digitale ruimte. Vanaf dit moment, nu we de Russische markt verlaten, is de toekomst van Group-IB uitsluitend gericht op niet-Russische markten.”

Volgens de overeenkomst is Dmitry Volkov , mede-oprichter en CEO van Group-IB , niet langer aandeelhouder van het Russische bedrijf na de verkoop van zijn belang van 10% in het Russische actief. Tegelijkertijd verkocht Ilya Sachkov , mede-oprichter van Group-IB , zijn belang (37,5%) in het in Singapore gevestigde Group-IB Global Private Ltd. aan leden van het topmanagement van het bedrijf. De waardering van beide transacties blijft geheim.

Group-IB werkt aan de implementatie van zijn langetermijnstrategie om een ​​wereldwijd, gedecentraliseerd netwerk van onafhankelijke Digital Crime Resistance Centres (DCRC) te creëren, die elk zijn uitgerust met de expertise om de lokale specifieke kenmerken en het dreigingslandschap van de regio waarin ze actief zijn te beoordelen gevestigd in. Op dit moment heeft Group-IB drie DCRC's – in Singapore, Dubai en Amsterdam. Alle klantgegevens worden volledig in overeenstemming met de internationale wetgeving door Group-IB verwerkt in de strategisch gelegen, wereldwijd verspreide datacenters van het bedrijf.

DCRC's zijn bemand met ervaren onderzoekers die belast zijn met het onderzoeken van cybercriminaliteit, het reageren op incidenten, het monitoren van lokale bedreigingen en het beoordelen van regionale trends ter ondersteuning van het klantenbestand en het groeiende partnernetwerk. Group-IB Global Private Ltd. zet zich in voor deze strategie en is van plan zijn expansie in de markten Azië-Pacific en het Midden-Oosten voort te zetten met de opening van Group-IB Digital Crime Resistance Centres in Thailand en Saoedi-Arabië in 2023 , en India in 2024.


Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!