Wouter Hoeffnagel - 26 april 2023

Overname van Activision Blizzard door Microsoft geblokkeerd door Microsoft

De Britse Competition and Markets Authority zet een streep door de overname van Activision Blizzard door Microsoft. De Britse toezichthouder gaat niet akkoord met de overname vanwege zorgen over de impact op de concurrentie op de markt voor cloudgaming.

Overname van Activision Blizzard door Microsoft geblokkeerd door Microsoft image

Het besluit komt als een verrassing; de Britse toezichthouder leek juist akkoord te zullen gaan met de overname en trok onlangs onder meer zorgen omtrent de concurrentie op de consolemarkt in. Nu meldt de CMA echter dat Microsoft er onvoldoende in is geslaagd om zijn zorgen over de impact op de markt voor cloudgaming weg te nemen. Het wijst hierbij op de sterke positie van Microsoft op deze markt. Het bedrijf zou een marktaandeel van 60 tot 70 procent in handen hebben.

Ook stelt het bewijsmateriaal te hebben waaruit blijkt dat Microsoft het commercieel voordelig vindt om spellen van Activision exclusief via haar eigen cloudgamingdienst beschikbaar te stellen. Ook stelt de CMA dat Activision indien het niet fuseert zijn games binnen afzienbare tijd via cloudplatforms zou aanbieden.

Toezeggingen

Microsoft deed de afgelopen tijd juist verschillende toezeggingen om de zorgen van toezichthouders weg te nemen. Het sloot onder meer overeenkomsten met Nintendo, Nvidia en cloudgamingplatform Ubitus om games van Activision na de overname voor een periode van tien jaar op hun platforms beschikbaar te stellen.

De CMA neemt hiermee echter geen genoegen. Het wijst op verschillende tekortkomingen. Zo zou Microsoft in de voorstellen onvoldoende open staan voor aanbieders die versies van games op andere besturingssystemen dan Windows willen aanbieden. Ook had het voorstel volgens de CMA onvoldoende betrekking op de verschillende bedrijfsmodellen die diensten voor cloudgaming hanteren.

Hoger beroep

Zowel Microsoft als Activision Blizzard lijken zich niet bij het besluit neer te leggen. In een reactie melden de partijen de overname nog altijd te willen afronden. Zo meldt Bobby Kotich, CEO van Activision, het besluit van de CMA te zullen aanvechten. Ook Microsoft-topman Brad Smith kondigt aan in hoger beroep te gaan.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!