Wouter Hoeffnagel - 01 mei 2023

Schneider Electric sponsort restauratie van Notre-Dame

Schneider Electric, speler in de digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, en de overheidsinstelling verantwoordelijk voor de wederopbouw van de Notre-Dame de Paris gaan een sponsorovereenkomst ondertekend. Als onderdeel van de overeenkomst draagt Schneider Electric bij aan de restauratie van de kathedraal door middel van schenkingen in natura en de overdracht van vaardigheden.

Schneider Electric sponsort restauratie van Notre-Dame image

De brand die de kathedraal op 15 april 2019 zwaar beschadigde, bracht een buitengewone golf van solidariteit op gang waar Schneider Electric graag deel van wil uitmaken. "Het is voor Schneider Electric vanzelfsprekend om deel te nemen aan dit soort acties voor emblematische en prestigieuze locaties. Dit hebben we in het verleden ook gedaan voor de Comédie Française of het station op Antarctica", benadrukt Gilles Vermot-Desroches, directeur Burgerschap en Institutionele Zaken bij Schneider Electric.

Geavanceerde oplossingen...

Schneider Electric stelt net als bij eerdere projecten zijn expertise, apparatuur en geavanceerde oplossingen ter beschikking voor de Notre-Dame. Alle apparatuur die nodig is om de locatie van stroom te voorzien wordt geleverd, van het transformatorstation, alle stroomafwaartse elektrische kasten, de stroomonderbrekers tot de componenten daarvan.

De overeenkomst omvat ook een Building Management System (BMS) dat alle instrumenten voor energiebeheer en regeling van het stroomverbruik bevat. Sensoren, regelaars, PLC's, communicatiebussen en bijbehorende software stellen de exploitanten van de kathedraal in staat het energieverbruik van de locatie nauwkeurig te regelen. Schneider Electric levert ook een omvormer, een verdeelbord en noodverlichting.

Naast de apparatuur is Schneider Electric verantwoordelijk voor het onderhoud van de elektrische distributiesystemen van het terrein, maar ook van het ontwerp, de engineering, de inbedrijfstelling en de programmering van de geïnstalleerde systemen en de opleiding van toekomstige gebruikers.

Historische waarde

Cédric Larcher, Senior Project Manager bij Schneider Electric France, is verantwoordelijk voor de uitvoering en follow-up van het project. Hij en zijn team zijn gewend aan op maat gemaakte projecten in bijzondere omgevingen en zijn blij te werken aan dit project. De redenen hiervoor zijn de historische waarde van de kathedraal (dat zijn eigen specifieke eisen met zich meebrengt), de omvang, de logistieke, ruimte- en toegangsbeperkingen (trappen, kelders, gewelven, etc.) en de daaruit voortvloeiende complexiteit van de werkzaamheden.

"Voor Schneider Electric is deelname aan de restauratie van de kathedraal Notre-Dame de Paris niet alleen een technische samenwerking, maar ook een menselijke samenwerking", aldus Jean-Pascal Tricoire, voorzitter en CEO van Schneider Electric. "Het biedt ons de mogelijkheid om onze meest innovatieve en veilige oplossingen voor energiebeheer in te zetten ten dienste van een emblematische locatie die de burgers van Frankrijk en de wereld dierbaar is. Daarnaast is dit project ook een unieke ervaring voor de werknemers die op het terrein zullen meewerken."

"Wij danken Schneider Electric voor de steun bij de restauratie van de Notre-Dame de Paris. Het van stroom voorzien van dit monument is een grote uitdaging voor de werkzaamheden die ervoor moeten gaan zorgen dat de kathedraal in 2024 wordt heropend. We zijn blij dat we kunnen profiteren van de innovatieve oplossingen voor energiebeheer van Schneider Electric, waarmee de toekomstige exploitanten hun energieverbruik kunnen optimaliseren. We zijn vastbesloten om deze obstakels te integreren in de restauratie van de kathedraal en we zijn blij dat deze technische vooruitgang kan bijdragen aan de Franse kennis en dienste van ons erfgoed", aldus Philippe Jost, adjunct-directeur-generaal van de openbare instelling voor de restauratie van de Notre-Dame de Paris.

De werkzaamheden op het terrein beginnen over enkele maanden. Het BMS zorgt ervoor dat het energieverbruik van het monument wordt gecontroleerd en geoptimaliseerd, waardoor deze kathedraal, een werelderfgoed en een meesterwerk van middeleeuwse kunst, de innovaties van de 21e eeuw tot zijn beschikking krijgt.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!