Wouter Hoeffnagel - 01 mei 2023

G7 wil extra regelgeving met oog op snelle ontwikkeling van AI

Er komt extra regelgeving om de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) in goede banen te leiden. Dit zijn de minister van de G7, een groep van zeven rijke landen, overeengekomen na een topoverleg in Japan.

G7 wil extra regelgeving met oog op snelle ontwikkeling van AI image

De nieuwe regelgeving moeten onder meer intellectuele eigendomsrechten beschermen, transparantie bevorderen en desinformatie aanpakken. Tegelijkertijd willen de minister zeker stellen dat zij een 'open en stimulerende omgeving' blijven bieden voor AI.

De minister benadrukken dat het ieder land vrijstaat een eigen aanpak te omarmen wat betreft de regulering van AI. De verklaring die de ministers van de G7-landen nu echter presenteren is echter een belangrijke stap richting internationale regels. Eind mei komen de G7-landen opnieuw in Japan samen om verder te praten over regelgeving rondom AI.

Zorgen

Onder meer de snelle opmars van AI-technologie als generatieve chatbots zijn voor veel overheden aanleiding tot zorg. Denk daarbij om desinformatie die dergelijke technologie mogelijk verspreid, het gebrek aan transparantie over de werkwijze van modellen, maar ook het hergebruik van data voor het trainen van modellen zonder toestemming van de eigenaren.

Onlangs ondertekenden al ruim 27.000 mensen een open brief die oproept tot een pauze van zes maanden in de ontwikkeling van AI. De Franse minister van Digitale Transitie Jean-Noël Barrot zegt tegen Reuters echter dat het inlassen van een dergelijke pauze gene oplossing is. Barrot wil juist ruimte bieden voor innovatie, maar hieraan wel sturing geven.

SLTN Vierkant Arctic Wolf BW vierkant
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!