Witold Kepinski - 03 mei 2023

BI-tools in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg nader belicht

Om zorgorganisaties te helpen een passende keuze te maken heeft M&I/Partners geïnventariseerd welke BI-tools worden gebruikt in de gehandicapten- en ouderenzorg. Power BI is de meest gebruikte tool. BI geeft binnen zorginstellingen met name inzicht in de klassieke onderwerpen (productie, financiën en HR) op beschrijvend niveau. Een achtste van de zorginstellingen doet enige voorspellingen aan de hand van data. Maar liefst 106 zorginstellingen hebben deelgenomen.

BI-tools in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg nader belicht image

Data krijgen een steeds belangrijkere rol binnen de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Om hier goed mee om te kunnen gaan, maken zorgorganisaties keuzes over welke Business Intelligence (BI) tool het beste past bij de wensen en behoeften van de organisatie. 

Vanwege het ruime aanbod aan tools en leveranciers is een keuze niet vanzelfsprekend. Dit wordt versterkt door de krapte op de arbeidsmarkt als het gaat om dataspecialisten. Om zorgorganisaties te helpen bij het maken van een passende keuze, heeft M&I/Partners geïnventariseerd welke BI-tools worden gebruikt in de gehandicapten- en ouderenzorg. Hiervoor is de top-100 gehandicapten- en de top-100 ouderenzorginstellingen op basis van omzet benaderd. Maar liefst 106 zorginstellingen hebben deelgenomen aan het onderzoek.

De resultaten van de inventarisatie en het interactieve dashboard zijn hier te vinden: https://mxi.nl/kennis/614/bi-tools-in-de-gehandicaptenzorg-en-ouderenzorg.

Wouter Gude, senior adviseur M&I/Partners: “Het inventariseren van BI-tools in de gehandicapten- en ouderenzorg biedt zorgorganisaties de mogelijkheid om een weloverwogen keuze te maken bij de selectie van een BI-tool. Dit draagt bij aan het datagedreven werken binnen de zorgsector.”

Power BI is de meest gebruikte tool

Power BI is de meest gebruikte tool, waarvan twee derde van de zorginstellingen hiervoor een leverancier heeft aangehaakt. Een kwart van de zorginstellingen heeft meerdere tools in gebruik.

Beschrijvend, diagnosticerend en voorspellend

BI geeft binnen zorginstellingen met name inzicht in de klassieke onderwerpen (productie, financiën en HR) op beschrijvend (‘wat is er gebeurd?’) maar soms ook diagnosticerend (‘waarom is het gebeurd?’) niveau op basis van het Gartner Data Analytics volwassenheidsmodel. Een achtste van de zorginstellingen doet enige voorspellingen aan de hand van data. Dit zijn voornamelijk de grotere zorginstellingen met doorgaans een eigen BI-tool en meer BI-ontwikkelaars in dienst.

BI-tools in de care | Bijeenkomst 8 juni 2023

Tijdens de bijeenkomst ‘BI-tools in de care’ op donderdag 8 juni gaan wij dieper in op de bevindingen uit onze inventarisatie van BI-tools in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Samen met vertegenwoordigers van verschillende zorginstellingen bespreken wij het (toekomst)beeld van datagedreven werken in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Een interactieve en inspirerende middag, waarbij we samen kunnen nadenken over de mogelijkheden van BI in de zorgsector. Aanmelden kan hier: www.mxi.nl/events/87/

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!