Witold Kepinski - 12 mei 2023

OpenAI CEO Sam Altman getuigt voor het Amerikaanse congres

Sam Altman, CEO van ChatGPT aanbieder OpenAI, getuigt binnenkort voor het Amerikaanse congres. Tijdens de hoorzitting zijn ook IBM VP en chief privacy and trust officer Christina Montgomery en emeritus professor Gary Marcus van de New York University aanwezig. zijn. De hoorzitting past in de trends dat overheidsinstanties AI willen reguleren met een passende wetgeving en regels.

OpenAI CEO Sam Altman getuigt voor het Amerikaanse congres image

De hoorzitting, getiteld Oversight of AI: Rules for Artificial Intelligence, zal aanstaande dinsdag 16 mei getuigen voor de subcommissie voor privacy, technologie en de wet van de Senaat.Altman had eerder in het Witte Huis een gesprek met de Amerikaanse vice-president Kamala Harris over de risico's van AI.

Impact

OpenAI generatieve AI-chatbot ChatGPT zorgt niet alleen voor de nodige disruptie in de tech business, maar heeft ook maatschappelijk impact, ook op banen en machtsposities van landen zoals de VS. AI wordt ook gezien als een veiligheidsrisico. 

Musk

OpenAI is een succes geworden met kapitaal van Altman, Greg Brockman, Elon Musk, Jessica Livingston, Peter Thiel, Microsoft, Amazon Web Services, Infosys en YC Research. Musk stapte in 2018 uit OpenAI om een belangenconflict te voorkomen als gevolg van de ontwikkeling van zelfrijdende AI-technologie door Tesla.

Steve Wozniak

Tech kopstukken waarschuwen voor de impact van AI. Zo waarschuwt Apple mede-oprichter Steve Wozniak uit voor het gebruik van AI door kwaadwillenden. Zo kan de technologie desinformatie en content bedoeld voor oplichting zoals phishingmails veel realistischer maken. Zij zijn hierdoor moeilijker van echt te onderscheiden. Wozniak doelt hiermee op generatieve AI. Wozniak stelt ook dat mensen uiteindelijk verantwoordelijk blijven voor de content die zij genereren met behulp van AI. Wie AI-gegenereerde content publiceert, moet hiervoor volgens Wozniak verantwoordelijkheid dragen.

De medeoprichter van Apple was één van de personen die eerder een brief ondertekenden die pleitte voor een pauze in de ontwikkeling van AI. Deze brief werd onder meer ook door Tesla- en Twitter-topman Elon Musk ondertekend. Zij waarschuwden toen voor de impact van AI-diensten als ChatGPT op de samenleving.

Investering

De Amerikaanse regering ziet in dat een sterke AI positie nodig is.  De Amerikaanse National Science Foundation (NSF) heeft recent in samenwerking met andere federale agentschappen en instellingen voor hoger onderwijs en andere belanghebbenden, een investering van 140 miljoen dollar aangekondigd om zeven nieuwe National Artificial Intelligence Research Institutes (AI Institutes) op te richten. De aankondiging van maakt deel uit van een bredere inspanning van de federale overheid om een ​​samenhangende aanpak van AI-gerelateerde kansen en risico's te bevorderen.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!