Witold Kepinski - 12 mei 2023

Bechtle overtuigt met een sterk eerste kwartaal

Bechtle AG kende een zeer goede start in 2023, het 40-jarig jubileumjaar. De omzet steeg zeer aanzienlijk met 11,6% tot ruim 1,538 miljard euro. De autonome groei bedroeg 8,5%. Bechtle wist de winst vóór belastingen (EBT) met 7,6 % te verhogen tot 79,7 miljoen euro De EBT-marge lag met 5,2% ongeveer op het niveau van vorig jaar (5,4%). Op 31 maart 2023 had Bechtle 14.324 werknemers, 1.358 meer dan in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Bechtle overtuigt met een sterk eerste kwartaal image

De omzetgroei per regio was in het eerste kwartaal min of meer in evenwicht met 10,2% in Duitsland en 13,6% internationaal. De segmentontwikkeling was echter heel anders. “Op groepsniveau zijn we erin geslaagd om de inconsistente groei en winstontwikkeling in onze twee operationele bedrijfssegmenten in evenwicht te brengen en zijn we het jaar dus overtuigend begonnen. Een ander teken van de kracht van ons bedrijfsmodel", zegt Dr. Thomas Olemotz (foto), CEO van Bechtle AG.

Grote vraag naar complexe IT-oplossingen

In het segment IT-systeemhuis & beheerde diensten steeg de omzet met 19,4% tot 993,5 miljoen euro. Deze ontwikkeling werd vooral ondersteund door verkoopsuccessen bij publieke klanten en grote klanten. Daarnaast is de vraag naar complexere IT-projecten met betrekking tot multi-cloudtransformatie toegenomen. Met name de systeemhuizen in Oostenrijk, Zwitserland en Nederland lieten een sterke groei zien, mede ook door acquisities. We konden de EBIT in dit segment met 19,1% verhogen tot 55,9 miljoen euro. De EBIT-marge handhaafde haar hoge niveau van 5,6%.

E-commerce laat verschillende ontwikkelingen zien

Vooral de softwarebusiness zorgde voor een stijging van het businessvolume met 7,5% in het IT e-commerce segment. De omzet daalde daarentegen licht met 0,4%. De groei was vooral sterk in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. In onze twee grootste nationale markten, Frankrijk en Duitsland, zagen we echter een verzwakking van de vraag in de klassieke infrastructuuractiviteiten bij middelgrote bedrijven en bij individuele grote klanten. Tegen de achtergrond van de toegenomen kostenbasis daalde de EBIT hierdoor met 11,7% en de EBIT-marge daalde dienovereenkomstig tot 4,6% (vorig jaar: 5,2%).

investeringen in de toekomst

De personeelsgroei bedroeg in het eerste kwartaal 10,5% en bleef daarmee achter bij de omzetgroei. Met ongeveer 70% is het grootste deel van de stijging te danken aan nieuwe aanwervingen, 399 mensen kwamen bij ons via acquisities. Bechtle is nog steeds in staat om de behoefte aan werknemers voor verdere groei te dekken. Dit brengt echter ook hogere uitgaven voor werving en personeelsontwikkeling met zich mee.

De operationele cashflow is sterk verbeterd

De operationele cashflow in het eerste kwartaal bedroeg -20,2 miljoen euro en lag daarmee beduidend boven het niveau van hetzelfde kwartaal van vorig jaar (vorig jaar: -127,1 miljoen euro). Met name in voorraden en handelsvorderingen hebben we aanzienlijke verbeteringen kunnen realiseren. De totale liquiditeit bevindt zich met 227,5 miljoen euro op een zeer comfortabel niveau om zowel verdere groei als acquisities te kunnen financieren.

De situatie in de wereldwijde toeleveringsketens bleef in het eerste kwartaal van 2023 versoepelen, hoewel individuele productgroepen nog steeds te maken hebben met levertijden tot zes maanden. De algehele economische situatie blijft echter gespannen en gebukt onder een hoge mate van onzekerheid. Niettemin bevestigt de raad van bestuur de in maart gepubliceerde prognose voor de ontwikkeling van Bechtle AG. “Onze cijfers over het eerste kwartaal zijn in lijn met onze doelstellingen voor het fiscale jaar en overtreffen ze zelfs in termen van omzetgroei. Ongeacht het feit dat de algemene economische omgeving nog steeds vrij zwak is, blijven we vertrouwen hebben in de ontwikkeling van Bechtle AG in het 40e jaar van de geschiedenis van ons bedrijf", zegt Dr. Thomas Olemotz.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!