Witold Kepinski - 15 mei 2023

Starmus festival voor wetenschapscommunicatie werkt met ESET

Starmus, het wereldwijde festival voor wetenschapscommunicatie - en het geesteskind van astrofysici Garik Israelian, PhD, en Queen-gitarist Sir Brian May - heeft aangekondigd dat het zijn blik van de sterren naar de toekomst van de planeet Aarde zal richten en in 2024 zijn zevende editie in Bratislava zal houden. Dit jaar werkt Starmus samen met ESET, een wereldwijd cybersecurity bedrijf met het hoofdkantoor in Bratislava, om jonge mensen in Slowakije en de rest van de wereld te inspireren om verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan de toekomst van onze planeet, met behulp van wetenschappelijk onderzoek en geavanceerde technologie.

Starmus festival voor wetenschapscommunicatie werkt met ESET image

"De rol van ESET is het leveren van state-of-the-art technologie en innovatie die de maatschappelijke vooruitgang beschermt. Wij geloven dat deze vooruitgang tot stand komt door de wetenschap," zegt Richard Marko, CEO van ESET. "We zijn er trots op samen te werken met Starmus om nieuwe generaties wetenschappers en mensen die haar waarden waarderen te inspireren."

Dave Maasland, CEO van ESET in Nederland, vult aan: "In een wereld waar bedrijven échte impact kunnen maken vind ik het essentieel dat ESET een festival als Starmus VII sponsort - dat is verantwoordelijkheid tonen. Starmus is meer dan een festival; het is een platform waar de scherpste geesten samenkomen om urgente wereldproblemen aan te pakken. Met sprekers als Dr. Jane Goodall en Nobelprijswinnaar Emmanuelle Charpentier. Marketing is niet enkel wat we nemen, maar wat we geven. Ik ben trots dat ESET hierin het voortouw neemt."

Eerder kondigden Sir Brian May en Dr. Garik Israelian het thema van het festival, ‘Starmus Earth: the future of our home planet’, aan tijdens een paneldisuccsie in de Londense Royal Society. Zij werden vergezeld door de wereldberoemde etholoog en natuurbeschermer Dr. Jane Goodall, DBE, (die nu deel uitmaakt van de Starmus Advisory Board), kosmoloog Sir Martin Rees en professor Mary Kaldor in Global Governance. Onder leiding van Dr. Israelian voerden zij een unieke discussie over de vraag hoe we enkele van de meest urgente uitdagingen van onze planeet kunnen oplossen.

Microbioloog en Nobelprijswinnaar Emmanuelle Charpentier sloot zich bij het panel aan vanuit een parallel lanceringsevenement op de rivier de Donau in Bratislava, samen met iPod-uitvinder Tony Fadell en Richard Marko, cybersecurity expert en CEO van ESET, de belangrijkste partner van het festival.

"Starmus richt zich van oudsher op het onderzoeken van de mysteries van het universum. Hierbij wordt de blik naar boven gericht om de volgende generatie ontdekkingsreizigers te inspireren en op te voeden en de ontdekkingsgeest nieuw leven in te blazen. Dit doen we door kunst, muziek en 's werelds grootste wetenschappelijke en artistieke geesten samen te brengen om de wetenschapscommunicatie te verbeteren", aldus Starmus medeoprichter Dr. Garik Israelian. "Zoals het oude gezegde luidt: 'De aarde is ook een planeet!' Wij zijn een bevoorrecht deel van de kosmos, en als levende wezens zijn wij gemaakt van sterrenmateriaal. De atomen in ons lichaam zijn gesmeed in de vroegste dagen van het heelal of in de dood van sterren met een lage of hoge massa. De aarde is in het heelal, en maakt er net zo goed deel van uit als de sterren".

"Klimaatverandering zou uiteindelijk het leven op aarde onhoudbaar kunnen maken, en we zien nu al tekenen van die snelle evolutie. We moeten stappen ondernemen om voor onze wereld te zorgen, en Starmus biedt een belangrijke stem die de aandacht vestigt op de urgentie hiervan," aldus Dr. Jane Goodall.

In 2024 zal Starmus zijn blik richten op de situatie dichter bij huis en analyseren hoe we de uitdagingen kunnen aanpakken die de toekomst van de aarde het meest bedreigen. Van de bedreigingen voor ons milieu en klimaat tot ingrijpende technologieën zoals kunstmatige intelligentie, genetische manipulatie, cybersecurity en de humanitaire crises die worden veroorzaakt door gewapende conflicten over de hele wereld.

"Sinds 2011 hebben STARMUS-conferenties wetenschappers en kunstenaars bijeengebracht om met heldere ogen naar de ruimte om ons heen te kijken en de wonderen van het heelal te vieren. Dit jaar, meer dan ooit bewust van de huidige dreiging van het uitsterven van het leven in de Biosfeer, richt STARMUS zich voor het eerst op onze thuisplaneet. Door veel van de grootste en meest vrijdenkende breinen uit alle landen samen te brengen, zullen we proberen nieuwe antwoorden te vinden op de vragen die we nu moeten stellen om het leven op de planeet Aarde te redden", aldus Sir Brian May, Queen-gitarist en medeoprichter en lid van de adviesraad van Starmus.

Starmus Earth zal wetenschappers, kunstenaars en milieudeskundigen van wereldklasse verwelkomen om baanbrekende ontdekkingen te delen, de grote vragen te bespreken en nieuwe generaties wetenschappers, technologen en activisten te inspireren. De Starmus Advisory Board zal later dit jaar de volledige line-up van wetenschappers, kunstenaars en muzikanten bekendmaken, maar enkele van de meer dan 40 bevestigde sprekers op Starmus Earth zijn astronaut en Apollo 16 maanwandelaar Charlie Duke, voormalig president van Ierland Mary Robinson, natuurkundige Donna Strickland en de legendarische Amerikaanse wetenschapstelevisiepresentator Bill Nye. (volledige lijst op http://www.starmus.com/Slovakia)

Net als bij de vorige edities zal het festival wederom de Stephen Hawking Medaille voor wetenschapscommunicatie uitreiken in vier categorieën: Music & Arts, Science Writing, Films & Entertainment en Lifetime Achievement.

Naast de lancering van de zevende editie heeft Starmus ook nog niet eerder vertoonde live muziekoptredens van eerdere edities van het festival vrijgegeven: ‘Who Wants to Live Forever?’ van Starmus V, uitgevoerd door Sir Brian May, Hans Zimmer, Vittorio Grigolo, Steve Vai en Rick Wakeman met het Luzern Symphony Orchestra; en ‘Smoke on the Water’ van Starmus VI, met Sir Brian May, Jeff Scott Soto, Derek Sherinian, Simon Phillips, Ric Fierabracci en Ron ‘Bumblefoot’ Thal.

Het festival van volgend jaar is het eerste Starmus sinds september 2022, toen het werd gehouden in Jerevan, Armenië, en 50 jaar verkenning van Mars door de mensheid werd gevierd. In eerdere edities van Starmus reisde het festival naar Zürich, Zwitserland; Trondheim, Noorwegen; en de Spaanse Canarische Eilanden. Tickets voor Starmus Earth, gehouden in Bratislava van 12-17 mei 2024, gaan in oktober in de verkoop. Ga voor meer informatie naar Starmus.com.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!