Redactie - 16 mei 2023

Krakers van Amsterdams pand Yandex kopstuk Arkady Volozh kunnen voorlopig blijven

De krakers van het pand in de Vossiusstraat in Amsterdam, dat indirect toebehoort aan een op de Europese sanctielijst geplaatste Russische zakenman en Yandex kopstuk Arkady Volozh, kunnen voorlopig blijven zitten. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam in kort geding beslist. Arkady Volozh, oprichter van het Russische Yandex (een Russische equivalent van Google) en gesanctioneerd vanwege innige banden met President Putin die Oekraïne is binnengevallen, probeert al een tijdje krakers uit zijn miljoenenpand aan de Vossiusstraat 16 in Amsterdam te krijgen.

Krakers van Amsterdams pand Yandex kopstuk Arkady Volozh  kunnen voorlopig blijven image

Het pand is eigendom van Paraseven Ltd, een op de Britse Maagdeneilanden gevestigde onderneming van de Russische zakenman Volozh. In opdracht van hem werd het pand verbouwd. Dat was nog het geval toen het pand in oktober 2022 werd gekraakt.

Paraseven en de aannemer die de verbouwing uitvoerde vorderden in kort geding de ontruiming van het pand. De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam wees die vordering af, omdat de sancties in de weg staan aan gebruik van het pand door de Rus en aan het voortzetten van de verbouwingswerkzaamheden. Ontruiming van de krakers leidt dan tot ongerechtvaardigde leegstand. Het hof is het daarmee eens.

Overlast

Tijdens de zitting bij het hof bleek dat de krakers regelmatig activiteiten organiseren waarop veel personen afkomen. Daarvoor is het pand, een woning, niet geschikt. Het huisrecht van de krakers is geen vrijbrief voor dergelijke activiteiten. Bovendien mogen ook krakers geen overlast veroorzaken. 

Volgens het hof moeten de krakers er daarom rekening mee houden dat zij alsnog kunnen worden ontruimd, indien zij in strijd handelen met de woonbestemming van het pand en/of structurele overlast veroorzaken.

EU sancties

Volozh, een bekende tech ondernemer en miljardair, valt samen met andere Russische kopstukken onder zesde ronde van sancties tegen Rusland. "Als oprichter en CEO van Yandex ondersteunt hij, materieel of financieel, de regering van de Russische Federatie en is hij verantwoordelijk voor het ondersteunen van acties of beleid die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen", staat in de sanctielijst van de EU.

Volozh woont al een paar jaar in Israël en is daar actief in de tech business.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!