Witold Kepinski - 20 mei 2023

GlobalData geeft inzicht rond implementatie uitdagingen van generatieve AI

Het implementeren van generatieve AI brengt tal van uitdagingen voor ondernemingen met zich mee. Ze omvatten het identificeren van geschikte use-cases, leveranciersselectie en het aanpakken van ethische overwegingen. De zorgen met betrekking tot privacy, het genereren van inhoud, inbreuk op het auteursrecht en het lekken van gegevens dragen bij aan de complexiteit. Als gevolg hiervan hebben ondernemingen multidisciplinaire AI- en Ethiek-teams nodig om deze uitdagingen het hoofd te bieden en te zorgen voor een verantwoorde en ethische implementatie van generatieve AI-technologieën, zegt GlobalData , een toonaangevend data- en analysebedrijf.

GlobalData geeft inzicht rond implementatie uitdagingen van generatieve AI image

Rena Bhattacharyya, Chief Analyst en Practice Lead, Enterprise Technology & Services bij GlobalData, zegt: “De massale aantrekkingskracht van gen-AI ligt in het vermogen om taken uit te voeren die bestaande AI-toepassingen nog niet aankunnen. De mogelijkheid om code te schrijven, trainingsgegevens te genereren of natuurlijk klinkende tekst te creëren, opent de deur naar een reeks potentiële horizontale en branchespecifieke toepassingen die nog ontdekt moeten worden.”

Het meest recente rapport van GlobalData, "Generative AI Watch: Gen AI's Sweeping Impact on Enterprise Technology", wijst erop dat ondernemingen de voor- en nadelen van de veelheid van de grote taalmodellen (LLM's) die vandaag beschikbaar zijn, moeten evalueren. Ze zullen moeten beslissen welk model het beste werkt met hun specifieke use-case, of ze meerdere LLM's moeten gebruiken afhankelijk van hun applicaties, en hoeveel maatwerk er nodig is om het model te laten werken voor hun use-case(s).

Charlotte Dunlap, Research Director, Application Platforms bij GlobalData, merkt op: “Cloud aanbieders zoeken steeds vaker naar low-coders en non-coders om een ​​legioen ontwikkelaars te verzamelen die toegewijd zijn aan het bouwen op hun respectievelijke platforms, waaronder Azure, AWS en GCP. Geavanceerde AI-services vormen het nieuwste wapen in de cloudoorlogen om complexe basiscoderingsvereisten te elimineren en de abstracte onderliggende configuratie te helpen die nodig is om nieuwe app-architecturen in productie te nemen.”

Wat de implementatie-uitdagingen nog groter maakt, is het feit dat Gen AI zijn eigen unieke reeks hindernissen heeft met betrekking tot ethiek en verantwoordelijke AI, die verder gaan dan die bij eerdere AI-implementaties.

Bhattacharyya concludeert: "De technologie kan gevoelig zijn voor 'hallucinaties', waarbij het onjuiste of misleidende informatie geeft. Helaas worden de resultaten zo gezaghebbend gepresenteerd dat het leidt tot onverdiend vertrouwen. Gen AI is ook onder de loep genomen vanwege beschuldigingen dat het de individuele privacy niet naar behoren beschermt, mogelijk ongepaste of kwaadaardige inhoud genereert of onbedoeld illegaal auteursrechtelijk beschermde inhoud gebruikt.

“Bovendien maken bedrijven zich zorgen over datalekken. Organisaties die hun gebruik van AI willen opschalen om Gen AI op te nemen, moeten multidisciplinaire AI- en Ethiek-teams implementeren die nieuwe AI-use-cases evalueren en ervoor zorgen dat ze zich houden aan de ethische normen van het bedrijf.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!