Redactie - 22 mei 2023

Navigatie-apps moeten voor sneller groen licht zorgen in Vlaams verkeer

Een app moet in Vlaanderen het verkeerslicht sneller op groen laten springen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt hiervoor aan een nieuw systeem.

Navigatie-apps moeten voor sneller groen licht zorgen in Vlaams verkeer image

Het Vlaams AWV beheert ruim 1.700 kruispunten met verkeerslichten. Daarvan wil ze er in de volgende twee jaar minstens 250 intelligent maken. Binnen een paar maanden zou ook een koppeling met verkeersapps mogelijk worden, zo weet VRT. Het AWV werkt hiervoor samen met onderzoeksinstituut imec. Voorlopig zal het systeem enkel met de apps Flitsmeister en Karta GPS werken, maar er zouden ook gesprekken lopen met grotere spelers als Google Maps en Waze.

Sneller groen licht

De bedoeling is dat de compatibele verkeersapp op je smartphone achterliggend en automatisch een seintje stuurt richting de cloud waarop ook de bedieningscomputer van de verkeerslichten aangesloten is. Het resultaat moet zijn dat je bijvoorbeeld vanuit een zijstraat sneller groen licht krijgt, op voorwaarde tenminste dat er op de hoofdweg geen verkeer is.

De aanbieders van de apps kunnen de gegevens ook uit de cloud opvragen en ze op je smartphone of het dashboard van hun auto laten zien via Android Auto of Apple Carplay. Zo zou je dus in je auto ook kunnen zien of het verkeerslicht op rood of groen zal staan ruim voordat je het verkeerslicht bereikt. Uiteraard worden niet enkel de gegevens van jouw smartphone gebruikt. De verkeerscomputer aggregeert alle data en beslist op basis van alle parameters – waaronder drukte, aankomend verkeer en lengte van de files – hoe snel de verkeerslichten op groen springen. Het achterliggende idee is dat de doorstroming aan kruispunten uiteindelijk vlotter verloopt.

Zorgen over privacy

De gedeelde gegevens worden geanonimiseerd doorgegeven, maar privacyexperten stellen daar toch vragen bij. ‘Ondanks alle privacyvoorzorgen is de weg die jij aflegt terug te linken naar jou’, zegt Bart van Buitenen van vzw Dasprive aan VRT. ‘Het is belangrijk om te weten dat geïndividualiseerde locatiegegevens per definitie nooit anoniem zijn. Als men zegt dat dergelijke data worden geanonimiseerd, weet dan dat dat eigenlijk niet kan.'

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!