Wouter Hoeffnagel - 23 mei 2023

TikTok stapt naar de rechter wegens verbod in Montana

TikTok stapt naar de rechter vanwege het verbod op de verspreiding van de social media-app in de Amerikaanse staat Montana. Het platform wil dat de rechter een streep zet door het verbod.

TikTok stapt naar de rechter wegens verbod in Montana image

Montana is de eerste Amerikaanse staat die een verbod op de verspreiding van TikTok instelt. Aanleiding hiervan zijn zorgen over de veiligheid van data van Amerikaanse gebruikers; de Amerikanen vrezen dat deze via TikTok in handen vallen van de Chinese overheid. Gouverneur Greg Gianforte van Montana zette vorige week zijn handtekening onder de wet, die daarmee definitief is.

Per 1 januari verboden

Door de nieuwe wet is het aanbieden van TikTok aan gebruikers in Montana per 1 januari verboden. Wie de wet overtreedt, kan een boete van 10.000 dollar per dag opgelegd krijgen voor iedere keer dat een partij de app toch aanbiedt. Het gaat daarbij concreet om appwinkels en moederbedrijf ByteDance.

TikTok stelt dat het verbod ongrondwettelijk is en stelt met de rechtsgang zijn bedrijf en de rechten van honderdduizenden gebruikers in Montana te willen beschermen. Het bedrijf spreekt van 'buitengewone en ongekende' maatregelen, op basis van 'ongegronde speculatie'.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Comstor BW 5 dec tm 10 dec 2023
Comstor BW en BN 5 dec tm 17 dec 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!