Wouter Hoeffnagel - 23 mei 2023

Gartner Data & Analytics Summit: De hoogtepunten van de eerste dag

De Gartner Data & Analytics Summit vindt deze week plaats in het Britse Londen. Op de eerste dag van de conferentie belichtte Gartner in zijn openingskeynote-presentatie doelgericht leiden en impact maken, de toptrends voor data en analyse (D&A) in 2023, en het onderzoeken van de voordelen, risico's en kansen van kunstmatige intelligentie (AI). ) vooruitgang.

Gartner Data & Analytics Summit: De hoogtepunten van de eerste dag image

12 acties die de datakwaliteit verbeteren

Gartner Opening Keynote: 'Lead for Purpose. Connect With Trust. Make an Impact'

Gepresenteerd door Pieter den Hamer, VP Analyst en Georgia O'Callaghan, Director Analyst, Gartner

Leiders op het gebied van data en analyse (D&A) kunnen hun organisaties steeds meer waarde bieden. In deze sessie belichtten Pieter den Hamer, VP Analyst bij Gartner, en Georgia O'Callaghan, Director Analyst bij Gartner, nieuwe manieren voor D&A-leiders om in contact te komen met stakeholders, tekorten aan vaardigheden aan te pakken en doelgericht te leiden om de vereiste datagestuurde transformatie te waarborgen voor succes.

Belangrijkste leerpunten

"De meest voorkomende obstakels voor het succes van D&A-initiatieven zijn allemaal menselijke uitdagingen, zoals een tekort aan vaardigheden, gebrek aan zakelijke betrokkenheid, moeite met het accepteren van veranderingen en slechte datageletterdheid in de hele organisatie."

"D&A-leiders spreken nog steeds niet de taal van het bedrijfsleven, maar we staan onder grote druk om de waarde van onze initiatieven te demonstreren aan andere zakelijke collega's en leidinggevenden."

“Veel van wat we doen in D&A is strategie-enablement, wat zich per definitie afspeelt over een langere periode. We hebben een nieuwe manier nodig om te praten over investeringen in D&A om de toekomstige impact te laten zien en hoe ze voldoen aan de behoeften van meerdere belanghebbenden.”

“Denk na over het spreken van de taal van het bedrijfsleven. Meer dan ooit moeten D&A-leiders een vertaallaag hebben tussen hun D&A-initiatieven en de missiekritieke prioriteiten van de organisatie.”

"Maak zakelijke belanghebbenden de held in uw zakelijke waardeverhaal door hun KPI's te halen en hun doelstellingen mogelijk te maken door ze te verbinden met data en analytische inzichten."

“Cultuur is de reden waarom we zeggen dat we falen. Zelfs de hoogste leidinggevenden in je organisatie kunnen niet de hele cultuur veranderen, maar je kunt wel de cultuur om je heen veranderen in een datagedreven cultuur.”

Toptrends voor data en analyse in 2023

Gepresenteerd door Rita Sallam, Distinguished VP Analyst, Gartner

Inzicht in toptrends in data en analyse (D&A)-technologie en -praktijken helpt bij het anticiperen op verandering en omzetten van onzekerheid in kansen. In deze sessie deelde Rita Sallam, Distinguished VP Analyst bij Gartner, hoe organisaties deze trends kunnen benutten om nieuwe bedrijfsgroei, efficiëntie, veerkracht en innovatie te stimuleren.

Belangrijkste leerpunten

"Toptrends in D&A-technologie en -praktijken creëren nieuwe bronnen van waarde door organisaties te helpen anticiperen op verandering en extreme onzekerheid om te zetten in nieuwe kansen."

De top 10 trends voor D&A in 2023 zijn:

 1. Waarde optimalisatie
 2. Uw risico op kunstmatige intelligentie (AI) beheren
 3. Gegevens delen is essentieel
 4. D&A Duurzaamheid
 5. Waarneembaarheid
 6. Praktische Data Fabric
 7. Opkomende AI
 8. Geconvergeerd en samengesteld ecosysteem
 9. Consumenten worden makers
 10. Mensen blijven de besluitvormers

"Data-observeerbaarheid is het vermogen van een organisatie om te allen tijde een brede zichtbaarheid te hebben van haar datalandschap en meerlagige data-afhankelijkheden met als doel data-uitval snel te identificeren, beheersen, voorkomen, escaleren en herstellen binnen te verwachten SLA's."

“D&A en kunstmatige intelligentie (AI) worden steeds vaker door organisaties gebruikt voor het monitoren en benchmarken van doelstellingen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) en, nog belangrijker, verbeteren van de duurzaamheid.”

"Opkomende AI stelt organisaties in staat om AI toe te passen in situaties waar het vandaag niet haalbaar is, waardoor AI steeds alomtegenwoordiger en waardevoller wordt."

“Niet elke beslissing kan of moet geautomatiseerd worden. Pogingen om besluitvormingsautomatisering te stimuleren zonder rekening te houden met de menselijke rol bij beslissingen, zal resulteren in een datagestuurde organisatie zonder geweten of consistent doel.”

De zakelijke implicaties van ChatGPT en generatieve AI

Gepresenteerd door Anthony Mullen, VP-analist, Gartner

Vanwege hun enorme schaal en brede toepasbaarheid zijn basismodellen, zoals ChatGPT, een belangrijke vooruitgang op het gebied van AI. De belangrijkste risico's die ze met zich meebrengen worden echter niet volledig begrepen. In deze sessie besprak Anthony Mullen, VP Analyst bij Gartner, de voordelen, risico's en kansen van deze modellen om hun bedrijfswaarde te benutten en risico's te minimaliseren.

Belangrijkste leerpunten

"ChatGPT (en de familie van generatieve AI-basismodellen) is de eerste algemeen bekende AI-technologie die de enige eigenschap uitdaagt die mensen altijd dachten te hebben boven machines: creativiteit."

“Hoewel een aanzienlijke vooruitgang, foUndatiemodellen vereisen nog steeds een zorgvuldige training en kunnen onaanvaardbare resultaten opleveren vanwege hun black-box karakter.”

"Foundation-modellen vertegenwoordigen een enorme stapsgewijze verandering op het gebied van AI vanwege hun enorme pre-training, waardoor ze effectief zijn in het leren met weinig of geen schot, waardoor ze veelzijdig kunnen zijn."

Vijf best practices om te implementeren bij het starten met generatieve AI:

 • Maak een position paper met een overzicht van de voordelen, risico's, kansen en implementatie-roadmap voor fundamentele modellen'
 • Kies taakspecifieke vooraf getrainde modellen
 • Voer verantwoorde AI-praktijken in om misbruik te voorkomen en onbedoeld gedrag te beperken
 • Faciliteer naadloze interactie tussen machine en mens door middel van herontwerp van de gebruikerservaring, feedbacklus en onderwijs over snelle engineering.
 • Wijs een incubatieteam aan

Wilt u de conferentie bezoeken? U kunt zich hier aanmelden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!