Wouter Hoeffnagel - 23 mei 2023

BEREC kritisch over netwerkbelasting van telco's voor Big Tech

De overkoepelende Europese organisatie van telecomtoezichthouders BEREC is kritisch over de 'netwerkbelasting' die telecomoperators bij Big Tech-bedrijven in rekening willen brengen. BEREC noemt een dergelijke belasting onwenselijk; de organisatie ziet vooral nadelen.

BEREC kritisch over netwerkbelasting van telco's voor Big Tech image

Dit meldt Reuters. BEREC verzet zich hiermee tegen de plannen van grote telecomoperators, waaronder Deutsche Telecom, Orange en Telefonica. Zij willen dat Big Tech-bedrijven gaan meebetalen aan hun netwerkkosten. Zij stellen dat deze partijen goed zijn voor bijna de helft van het verkeer op hun telecomnetwerken, en claimen hierdoor op kosten te worden gejaagd. Met het extra geld dat de belasting moet opleveren willen de partijen meer ruimte creëren voor investeringen in hun infrastructuur.

'Heffing helpt infrastructuur niet vooruit'

BEREC kan zich niet vinden in het plan en is kritisch, meldt Reuters. De Europese organisatie stelt dat zowel Europese telecomproviders als hun klanten in de praktijk geen hinder ondervinden van Big Tech-bedrijven. Daarnaast verwacht BEREC niet dat een extra heffing voor Big Tech de ontwikkeling van de internetinfrastructuur in EU-lidstaten in de praktijk vooruit helpt.

Ook wijst BEREC op risico's die het ziet aan het plan. Zo kan een dergelijke heffing investeringen vanuit Big Tech tegenwerken. Ook kijkt het kritisch naar de impact op telecomproviders. Zo zouden grote telco's meer profiteren van het plan dan kleinere concurrenten. Ook wijst BEREC op het risico dat providers eigen streamingdiensten voorrang geven op hun netwerk, terwijl Big Tech moet betalen voor het aanbieden van vergelijkbare dienstverlening. Dit kan de netneutraliteit in de EU in gevaar brengen.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!