Martijn Kregting - 25 mei 2023

Xiaomi boekt beter dan verwachte kwartaalwinst

Xiaomi heeft een beter dan verwachte kwartaalwinst gerealiseerd met behulp van kostenbesparingen en nieuwe premium smartphones die de marges verbeterden. De nettowinst van het Chinese concern bedroeg 4,2 miljard yuan (596 miljoen dollar) voor het eerste kwartaal. Ook de omzet lag hoger dan verwacht, schrijft Bloomberg: 59,5 miljard versus een prognose van 58,8 miljard yuan.

Xiaomi boekt beter dan verwachte kwartaalwinst image

Xiaomi bevindt zich naar eigen zeggen in een kapitaalintensieve transformatie die medeoprichter en voorzitter Lei Jun zijn laatste grote project heeft genoemd: een speler worden op de markt voor elektrische voertuigen. Het bedrijf, vooral bekend om zijn flinterdunne winstmarges op smartphones met hoge specificaties, wil een stap zetten in de overvolle EV-ruimte en investeert veel tijd en geld in het project.

Om zijn EV-strategievoort te zetten, die jaren zal kosten om vruchten af te werpen, moet het bedrijf volgens Bloomberg zwaar leunen op zijn traditionele activiteiten van consumentenelektronica en online-diensten. Beide segmenten hebben een grote klap hebben gekregen door de economische vertraging in China. De daling met dubbele cijfers op de wereldwijde smartphonemarkt moet nog echt beginnen. De meest recente cijfers van IDC laten in het eerste kwartaal van 2023 een daling van het aantal verscheepte smartphones zien met 23,5 procent.

Nieuwe smartphones

Wel wist Xiaomi ook de profiteren van de introductie van nieuwe succesvolle smartphones. Het bedrijf lanceerde in februari een nieuw topmodel: Xiaomi 13 Pro-handset, dat in april werd opgevolgd door een Xiaomi 13 Ultra. Beide telefoons zijn voorzien van Leica Camera AG-branding en Sony Group Corp.'s meest premium 1-inch beeldsensoren, waarbij de nadruk ligt op het upgraden van Xiaomi's premium-assortiment.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!