Martijn Kregting - 26 mei 2023

MKB investeert ruim in IT ondanks economische uitdagingen

Mkb-ondernemingen zoeken in deze economisch lastige tijden naar besparingsmogelijkheden. Dat gebeurt echter weinig als het gaat om IT, zo blijkt uit onderzoek van Censuswide in opdracht van Sharp Europe. De studie toont aan dat 42 procent van de mkb’ers in 2023 in IT investeert, waar slechts 7 procent op IT bezuinigt. Gemiddeld investeert een mkb-onderneming 40.000 euro in IT dit jaar.

MKB investeert ruim in IT ondanks economische uitdagingen image

Mkb’ers zien volgens Sharp dat er de afgelopen jaren veel is veranderd in hun bedrijfsvoering, onder andere wegens de coronapandemie. Volgens respondenten uit het onderzoek – bijna 6.000 uit 11 landen, waaronder Nederland – liggen hun grootste uitdagingen de komende 12 maanden in:

  • Stijgende leveringskosten (33%);
  • Het vinden en vooral behouden van talent (32%);
  • Het beheren van hybride werkplekken (34%).

Zorgen over veiligheid, bedrijfscontinuïteit

Vooral werkplekbeheer brengt zorgen over veiligheid en bedrijfscontinuïteit met zich mee, aldus de studie. Een groot aantal wisselingen in het personeelsbestand en werklocaties vergt veel van de IT-ondersteuning. IT-beveiliging wordt genoemd als grootste technologische uitdaging (31%).

Uit het onderzoek blijkt echter een grote investeringsbereidheid in IT, wat volgens Sharp erop wijst dat mkb’ers met behulp van IT de genoemde zorgen en uitdagingen willen aanpakken. Zo zegt 34 procent van de respondenten te willen focussen op IT-security en bedrijfscontinuïteit. 31 procent heeft een cloudmigratieproject op de agenda staan en 37 procent investeert in nieuwe hardware.

Weinig investering in cyberweerbaarheid

Opvallend is verder dat de investeringsbereidheid groot is. Mkb’ers investeren vooral in hun uitdagingen en/of zorgen, maar nauwelijks in de basis van IT. Geen enkele respondent wil namelijk in cyber essentials te investeren in 2023. Dat zijn echter basiselementen op vlak van cyberbeveiliging waaraan elke organisatie zou moeten voldoen, zoals een cyber recoveryplan, beveiligingsconfiguratie en malwarebescherming.

“Onze ervaring en dit onderzoek leert dat mkb’ers het belang van IT inzien, maar dat deze organisaties niet altijd de IT-kennis en -capaciteit in huis hebben”, stelt Peter Hoorn, Managing Director bij Sharp Benelux. “Hierdoor blijven bedrijven voor dezelfde uitdagingen staan als er een investering in IT gedaan moet worden. Er ontbreekt vaak een duidelijke langetermijnplanning, waardoor er alleen in specifieke IT-projecten wordt geïnvesteerd.”

Het gevolg kan zijn dat budgetten worden overschreden, doelstellingen niet worden behaald of het resultaat tegenvalt. Wij zijn ervan overtuigd dat dit anders kan om zo een optimaal rendement te behalen op IT-investeringen”, onderstreept Hoorn tot slot.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!