Martijn Kregting - 26 mei 2023

EC keurt overname Inmarsat door Viasat goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen overname van Inmarsat door Viasat onvoorwaardelijk goedgekeurd. De Commissie concludeert dat de fusie geen mededingingsbezwaren zou doen rijzen in de Europese Economische Ruimte (EER) of een substantieel deel daarvan, aldus een persbericht van de EC. Daarmee is de laatste horde weggenomen voor de eind 2021 aangekondigde overname van de Britse satellietnetwerkoperator Inmarsat door de Amerikaanse branchegenoot Viasat.

EC keurt overname Inmarsat door Viasat goed image

Het besluit van volgt op een diepgaand onderzoek sinds februari 2023 naar de voorgenomen overname. Beide bedrijven zijn aanbieders van op satellieten gebaseerde communicatiediensten in twee richtingen. Viasat bezit en exploiteert vier satellieten in een geostationaire baan om de aarde ('GEO') en Inmarsat bezit en exploiteert vijftien GEO-satellieten.

Inmarsat en Viasat gebruiken capaciteit van hun eigen GEO-satellieten om diensten te verlenen in de ontluikende markt voor de levering van breedband in-flight connectivity ('IFC')-diensten aan commerciële luchtvaartmaatschappijen in de EER en wereldwijd. Zij leveren satellietcapaciteit aan externe satellietdienstverleners over de hele wereld en bieden satellietdiensten aan verticals zoals de maritieme, energie-, overheids- en zakenluchtvaartsector, waar overlappingen beperkt zijn.

Marktpositie blijft gematigd

De Commissie stelde in haar onderzoek vast dat de marktpositie van de partijen gematigd zou blijven. Een aantal aanzienlijke concurrenten zou waarschijnlijk voldoende concurrentiedruk uitoefenen op de fusiecombinatie. Bovendien maakt de vervangbare aard van satellietcapaciteit voor eindgebruik en downstream-industriesegmenten toetreding of nieuwe partnerschappen waarschijnlijk.

De Commissie concludeerde daarom dat de transactie geen mededingingsbezwaren zou doen rijzen in de EER of een substantieel deel daarvan en keurde de zaak onvoorwaardelijk goed. Eerder al keurde de Britse karteltoezichthouder de fusie goed.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!