Wouter Hoeffnagel - 30 mei 2023

Meer vaste contracten in eerste kwartaal van 2023

In het eerste kwartaal van 2023 zijn 10% meer vaste contracten aangeboden in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. Ook de tijdelijke contracten die overgaan in vaste contracten winnen aan belang: 137% meer ten opzichte van 2022. In diezelfde periode werden in 2023 18% minder tijdelijke vacatures aangeboden dan het jaar daarvoor.

Meer vaste contracten in eerste kwartaal van 2023 image

Dit blijkt uit cijfers die recruitmentbureau Robert Half deelt. Hoewel veel factoren eerder een negatieve invloed leken uit te oefenen op de arbeidsmarkt, bevinden we ons vandaag nog steeds in een markt die blijft aantrekken. Bedrijven blijven werven en kandidaten blijven op zoek naar een nieuwe baan. Het soort banen waar vraag naar is, verschilt echter wel. Uit data van Robert Half blijkt dat er ten opzichte van het voorgaande jaar zo'n 10% meer vaste functies worden aangeboden. Er is een daling te zien in het aantal tijdelijke vacatures (daling van 18%), maar tegelijkertijd zijn bedrijven meer bereid om functies met tijdelijke contracten om te zetten in vaste posities (137%).

Bedrijven willen personeel graag in vaste dienst

“Deze cijfers tonen onmiskenbaar dat de huidige situatie heel anders is dan bij voorgaande crisissen. Eerder was er vaak een voorkeur voor tijdelijke vacatures en zagen we een afname in het aantal vaste banen. Nu is het scenario echter omgekeerd en worden ook functies met een tijdelijk contract steeds vaker omgezet naar vaste banen. Het toont aan dat bedrijven graag personeel in vaste dienst willen nemen. Dit biedt niet alleen zekerheid voor de bedrijven zelf, maar ook voor de werknemers”, aldus Nitin Parbhudayal, Director bij Robert Half.

Toch mag het belang van tijdelijk contracten niet onderschat worden. "Tijdelijke contracten hebben grote voordelen voor zowel de werkgever en werknemer”, benadrukt Nitin. “Tijdelijke medewerkers kunnen bedrijven zowel meer flexibiliteit als ondersteuning bieden. Ook geeft dit bedrijven de mogelijkheid om op korte termijn specifieke expertise in huis te halen. Voor werknemers is het de ideale gelegenheid om ervaring op te doen in verschillende sectoren en bij verschillende type bedrijven, om zo een goed overwogen keuze te maken wanneer ze overschakelen naar een vast contract. ”

Ook interim management kan een flexibele en toegevoegde waarde zijn om expertise in huis te halen wanneer die kennis intern zou ontbreken.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!