Wouter Hoeffnagel - 31 mei 2023

Datalek Nebu treft zestien overheidsorganisaties

In totaal zijn zestien organisaties van de Rijksoverheid getroffen bij het datalek bij softwarebedrijf Nebu. De exacte omvang van het datalek is echter nog altijd onduidelijk.

Datalek Nebu treft zestien overheidsorganisaties image

Dit meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering. Nebu is een bedrijf dat software levert voor het uitvoeren van marktonderzoeken. Eind maart bleken aanvallers toegang te hebben verkregen tot de systemen van Nebu. Hierbij zijn mogelijk ook gegevens van klanten van marktonderzoekers die de software van Nebu inzetten getroffen.

Weinig informatie gedeeld

Nebu gaf echter weinig informatie vrij over het datalek. Marktonderzoekers Blauw en USP stapte naar de rechter en eiste meer informatie. De rechter stelde de marktonderzoekers in het gelijk.

Het CDA stelde Kamervragen over de ontstane situatie en wilde onder meer een update over de exacte omvang van het lek. Van Huffelen meldt dat echter nog altijd onduidelijk is hoeveel klanten, bedrijven en organisaties in Nederland zijn getroffen.

Wel meldt de staatssecretaris dat voor zover bekend zestien organisaties binnen de Rijksoverheid zijn getroffen. Het gaat om het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Koninklijke Bibliotheek, de Huurcommissie (DHC), de Dienst Publieke Communicatie (DPC) en de Raad voor Rechtsbijstand (RvR).

Insight BW 27-09 tm 04-10-2023 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!