Redactie - 31 mei 2023

Het doek valt voor YouTube Stories

De Snapchat-kloon YouTube Stories wordt op 26 juni stilgelegd. Met Stories konden gebruikers video’s online zetten die na zeven dagen verdwenen.

Het doek valt voor YouTube Stories image

YouTube legt het systeem van Stories stil. De video’s, die maximaal zeven dagen beschikbaar zijn, waren sterk geïnspireerd op een gelijkaardig systeem bij concurrent SnapChat. Bij YouTube lijkt de functie dan toch niet genoeg aan te slaan. Het bedrijf zegt zich te willen focussen op andere mediavormen, zoals gewone video’s en Shorts (die dan weer creatief gekopieerd zijn van grote concurrent TikTok).

Vanaf 26 juni niet meer uploaden

In de praktijk kan je vanaf 26 juni geen Stories meer uploaden. Gezien het systeem zijn de laatste Stories dan zeven dagen later ook van het platform verdwenen. Als mogelijk alternatief wijst YouTube richting Community-posts en YouTube Shorts.

Nieuwe ideeën op sociale media hebben de neiging om snel gekopieerd te worden door concurrenten, in de hoop gebruikers van elkaar af te snoepen. Momenteel is dat het geval met TikTok, wiens belangrijkste functie rond erg korte video’s al snel werd overgenomen in Instagram als Reels en in YouTube als Shorts. In 2017 was SnapChat echter de nieuwe concurrent. Het concept is dat je er korte, verticale video’s mee kunt maken die na maximum een week weer verdwijnen. Onder meer Twitter en LinkedIn kwamen met een eigen versie, die ondertussen al weer geschrapt werd. Nu verdwijnt dus ook de kloon op YouTube.

In samenwerking met Data News

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!